1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Няма споразумение за транспортни коридори за зърно

Няма споразумение за транспортни коридори за зърно

Сергей Лавров обвини Киев, че не иска да сътрудничи

Без конкретен резултат приключиха преговорите между Москва и Анкара за транспортни коридори през Черно море, които да дадат възможност за износ на украинското зърно. Руският външен министър Сергей Лавров обвини Киев, че не иска да сътрудничи.
 
При срещата между Лавров и турския му колега Мевлют Чавушоглу в Анкара руската страна отхвърли всички упреци и вместо това критикува Украйна, че не предприема нищо, за да разминира своите пристанища и не позволява преминаването на товарни кораби.
 
Лавров изтъкна пред Чавушоглу, че Москва е готова да гарантира сигурността на всички плавателни съдове след напускането им на украински води. За целта Киев трябва да разреши преминаването на корабите през минираните водни територии. От своя страна турският външен министър посочи, че Анкара застава зад предложението на ООН, което включва и трите държави. Засега нито Киев, нито Москва са дали своето съгласие.
 
Така украинските пристанища вече повече от три месеца остават блокирани от руския военноморски флот, което спира износа на милиони тонове зърно и маслодайни култури от миналогодишната реколта. Според запознати Украйна не се доверява на руските гаранции за преминаване на корабите.
 
В Анкара Сергей Лавров се опита да омаловажи опасенията от световна продоволствена криза. По думите му Западът окачествява проблема с украинския износ като "световна катастрофа", макар че украинският дял от световното производство на пшеница бил под един процент.
По данни на ФАО през 2020 година Украйна е допринесла за 3 на сто от световната пшеничена реколта, а при износа има дял от 9 процента. Въпреки това Лавров нарече въпроса "проблемче" и посочи, че руската страна никога не е създавала пречки за решаването му.
 
В същото време Европейската комисия отправи нови тежки упреци към Москва. Според Урсула фон дер Лайен "храните са се превърнали в ново оръжие в терористичния арсенал на Кремъл." 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.