1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Обмисляте подмяна или допълване на сортовата ви листа при пшеница? Направете го!

Обмисляте подмяна или допълване на сортовата ви листа при пшеница? Направете го!

Катуло и Набуко - иновативни сортове от Манара Груп

„Видях реклама на фирма Манара в списание АгроКомпас и така реших да закупя семена от тях. Италианска компания, инвестиции в селекция при житни култури, семеен бизнес от три поколения и на пръв поглед интересни предложения меки пшеници. Обмислях подмяна на някои сортове в нашето производство. Прочетох за новите сортове, които Манара предлагат на българския пазар, и пожелах да ги изпробвам.“ Това разказа производителят от великотърновското с. Овча Могила Кольо Колев, по време на нашата среща в края на 2021г.

 

с. Овча Могила, Кольо Колев

посев от 16.12.2021 г

Харесали му качествата на семената, описани в каталога. По този начин се запознал и с представителя на фирмата за България - Божана Гандева. Сортовете, заложени на полето в производствен парцел, са Катуло и Набуко.

Катуло е ранна осилеста мека пшеница, с мека едносперм текстура, подходяща за производство на бисквити и хляб. Високопродуктивна, с устойчивост на студ и полягане, толерантна на брашнеста мана, фузариум, септориоза и видовете ръжди. Сеитбената норма по препоръка на селекционера е 20-23 кг/дка.

Набуко е средно ранна зимна мека осилеста пшеница. Нов високопродуктивен и технологичен сорт, препоръчан от списание Тера енд Вита за сеитбен сезон 2021-2022г, с ясно изразени предимства по отношение на добив и качество на зърното.

„Посевите са в много добро състояние. Посрещат зимата във фаза 2-3-и лист, въпреки късната сеитба. Наблюдавахме дружно поникване, и в момента имаме изравнен посев, и чудесно есенно братене.”

Семената са създадени за условията на Северна Италия и идеално пасват за нашите почвено-климатични условия. Пшениците на Манара Груп са предназначени за производство на фини тестени изделия. „Семената бяха много добре заготвени в книжни торби по 25 кг. И сертификатите, с които бяха придружени, ни показаха, че това е класна генетика.“

Това потвърди и Радка Василева, инженер-агроном, търговец на Манара Груп за България. От генетиката на италианската компания се възползвала и земеделската кооперация в с. Самоводене. Те също закупили пакети пшеница от сортовете Катуло и Набуко, които засели навреме и наторили в оптимални количества. И Катуло, и Набуко са братили добре, и в началото на зимата посевът изглежда разкошно, с изравнена повърхност. „За първи път в България се сее подобен сорт пшеница, селектирана и заготвена по иновативна технология“, подчерта агрономката Радка Василева по време на нашата среща в края на 2021г. И тя не скри възхищението си от добрата заготовка и калибровка на семената. Направило й впечатление добрия външен вид на семената – едвакви по размер, без пропуски при обеззаразяването, без чужди тела и липса на прах при поставянето им в сеялката.

зимен посев Набуко, село Самоводене

посев от 16.12.2021 г.

 

Броени седмици преди жътва, във фаза начало на цъфтеж, във втората половина на месец май 2022 г., отново посещаваме същите полета с пшеници на Манара.

с. Овча Могила, на полетата на Кольо Колев, посев Катуло

Първо отиваме в с. Овча Могила, на полетата на Кольо Колев. Ето какво сподели той: „Посевът е изравнен. Добре отгледан. Преживя зимата доста добре. А тя беше сравнително мека. Влажната и студена пролет донякъде забави растежа и развитието на посевите, но после пшениците наваксаха. Положени са всички необходими грижи за пролетното отглеждане на посевите: торене, третиране с хербициди, фунгициди и инсектициди. Растенията са здрави и  изравнени. Сравнително ниски, което е добре за нас. За мен имат качества. По принцип всички селекционери се стремят към добри добиви и качества и затова вярвам, че и тези пшеници са такива. Специално тези два сорта за първа година ги отглеждам и смятам, че се държат много добре, мога да кажа че имат добра адаптивност към местните климатични условия. Два пъти паднаха валежи, които спомогнаха за добрия вид на посева. В момента това, което виждаме на полето, е повече от прекрасно.“

А Радка Василева допълни: „Италианците препоръчаха да се сее с 20-22 кг сеитбена норма, защото братимостта е голяма. Сами си постигат гъстотата със силната братимост. И това се забелязва. В момента посевът е перфектен. Няма никакви болести. Надяваме се на добри резултати. Освен това, прави впечатление и чистота на посева. Няма отскочки от чужди растения. По всичко личи, че колегите в Италия са прецизни в почистването на семената.“

Радка Василева сподели същото и след посещението на полетата на ЗК Сила 95 в село Самоводене с председател Валентин Мицканов. „Посевът от Катуло е върху 200 дка площ.

От разговорите с председателя разбирам, че засега е много доволен. Годината преминава много добре. Всичките култури в стопанството са в перфектно състояние, но особен интерес предизвиква новия сорт Катуло. Той е с характерен сивеещ цвят и восъчен налеп. Набуко изглежда наперен, с разперени листа, с тъмно зелен цвят и широк флагов лист, което е  предпоставка за изпълване на класа и изхранване на зърната. Надяваме се на добра и успешна година.“

посев от 27.05.2022 г.

Семената на Манара Груп се предлагат у нас от фирма „Сембодиа - Семена”.

 

Повече информация можете да получите на телефон: 0888 573789 (Божана Гандева) и 0886 691 945 (Йоан-Християн Неков)

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.