1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Одобряват възможността родното розово масло да стъпи на пазарите на Австралия и Нова Зеландия

Одобряват възможността родното розово масло да стъпи на пазарите на Австралия и Нова Зеландия

Родни розопроизводители разкриха, че въпреки всичко, това са малки пазари

Николай Ненков, който е собственик на една от най-големите родни фирми за производство на етерични масла и натурални екстракти коментира възможността българското розово масло да получи защита и реализация на пазарите в Австралия и Нова Зеландия.

„Всяка инициатива, която е свързана с популяризиране и облекчаване на българско розово масло, което е символ на България е добре дошла и трябва да се подкрепя, от друга страна, бизнесът с розови продукти и в частност с Австралия и Нова Зеландия не е в някакви големи мащаби, но все пак инициативата и мерки, които се взимат са за добро за продукта“, разкри Нанков.

„Това е положителна крачка. Както знаем имаме свръхпроизводство последните години и всякакви възможности, които се отварят за реализация трябва да се използват. Въпреки че техните пазари (Австралия и Нова Зеландия) не са големи, те са, пак казвам, за доброто в нашия сектор“, завърши розопроизводителят.

Припомняме, че заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев разкри по време на среща с Джон Кларк, директор на дирекция „Международни отношения“ в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия, че българското розово масло може да получи възможност за защита и реализация на пазарите в Австралия и Нова Зеландия.

Очаква се защитеното географско указания „Българско розово масло“ да получи закрила на територията на Австралия и Нова Зеландия, в рамките на споразуменията за свободна търговия между ЕС и двете страни. Предвижда се преговорите по тях да приключат в края на 2021 г. или пролетта на 2022 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.