1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. От къде дойде проблема с подаването на документи за директни плащания?

От къде дойде проблема с подаването на документи за директни плащания?

Срещите със зърнопроизводителите и ръководството на Земеделското министерство, бяха инициирани от браншовата асоциация НАЗ

Председателят Костадин Костадинов заяви, че проблемът с кандидатстването за директни плащания е технически. Зърнопроизводителите сигнализираха за проблема със системата и входирането на правните основания и направиха 2 срещи с ръководството на земеделското министерство.

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов, председател на НАЗ


„Eдна много тежка кампания и изнервяща заради липса на правни основания. През последната кампания беше сложен един филтър на урегулираните територии и това донесе много ядове на всички земеделски производители. Получаваха се технически грешки, които съвместно с Министерството, с разговори с тях ги отразявахме, но най-тягостното беше, че затвориха много заявления с грешки, поради неизтеглени правни основания. Вината не е на земеделските производители. Ние не можем да плащаме глоби и да бъдем наказвани заради грешки на системата и грешки, които не зависят от нас.“ 

Рекацията на изпълнителната власт по казуса ще бъде първо, да се провери защо липсват правни основания на някои земеделци и тогава заявленията им ще бъдат върнати в отдел „поземлени отношения“ на Фонда, за да се търси причината.
"Също разговаряхме така и за предстоящата кампания и новата стопанска година, подаване на декларации по чл.69 и 70 споразуменията. Притеснява но основно търговете за държавния поземлен фонд, защото закъсняват с изпращането до областните служби Земеделие. Те трябва да обявят процедури, които са около месец и половина - два и се опасяваме, че времето няма да ни стигне и ще започнем споразуменията без проведени търгове, без сключени договори, което ще затрудни целия процес и проблемът ще е много голям."
Костадинов каза, че ако и това не се уточни, ще има големи последствия за земеделците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.