1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. От мечтата на фермера до мечтата на мелничаря…

От мечтата на фермера до мечтата на мелничаря…

Висококачествени пшеници – специалитет на Лидер Консултинг

Платформата Ден на полето край гр. Българово представи разнообразни селекции при зърнено-житните култури, сред които и сортовете на австрийската компания SAATBAU LINZ, представени ексклузивно у нас през последните 10 години от фирма Лидер Консултинг. Ивайло Иванов, представител на компанията, разказа за заложените сортове при пшеница, ечемик и тритикале.

По думите му австрийските пшеници са отдавна познати със своите хлебопекарни качества и върху това е насочена селекцията на SAATBAU LINZ.

Портфолиото на Лидер Консултинг включва основно хлебни пшеници.

ШЕВИНЬОН е средно ранна, масова хлебна безосилеста пшеница с умерени хлебопекарни качества, формира ниски растения, с висок добивен потенциал, висока устойчивост на полягане и висока толерантност на жълта ръжда и септориоза.

shevinion

АПЕКСУС е най-гъвкавата пшеница в портфолиото на Лидер Консултинг, ранозряла, подходяща за цялата страна. Тя е безупречно съчетание от високи хлебопекарни качества и висок добивен потенциал, ниски растения, мразо - и сухоустойчива, с отличен фитосанитарен профил.

apeksus

АРТИМУС е най-новото попадение на австрийската селекция, отново с високи хлебопекарни качества и добивен потенциал, с отлично фитосанитарно здраве, като се отличава с много високата си сухоустойчивост, поради което я наричат „пшеницата-кактус“.

В сегмент високопротеинови пшеници мечтата на мелничаря е АЛИКАНТУС. Наследник на добре познатия сорт АЛБЕРТУС, това е най-новата и най-ранната премиум селекция с генетично заложени хлебопекарни показатели на най-високо ниво - протеин, хектолитър, падащо число, мокър глутен и др. Сортът има добра толерантност на фузариум, устойчивост на прорастване, отлична толерантност на суша, доказано висока ефективност при усвояване на азота, а продукцията се изкупува на премиум цена.

Твърдата пшеница е една изключително ценна култура, която основно се отглежда в Южна България. Новият сорт твърда пшеница САНДУР формира ниски и здрави растения, има висок добивен потенциал и се отличава с висока студоустойчивост - много важна характеристика за твърдата пшеница.

pshenica

Сред феновете на тези пшеници е Жечко Андрейнски, зърнопрозиводител и председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите, който е засял някои от сортовете на SAATBAU LINZ в стопанството си. Смята да прави опитни полета с новите им предложения. Според него сортовете са високодобивни и са рентабилни за земеделските стопани.

Фуражните ечемици на SAATBAU LINZ - АДАЛИНА и ЛЕНТИЯ са доказани предложения от Лидер Консултинг, и се представят на най-високо ниво през последните няколко години, независимо от района на отглеждане, като АДАЛИНА е многоредов, а ЛЕНТИЯ – двуредов, и са от ранната група на зрелост. Два по-нови и по-късни като зрелост представителя на културата в портфолиото им са СЕНТА и ВЕНЕЦИЯ.

Тритикалето е благодарна култура, която може да се отглежда при по-нисък агрофон, при по-неблагоприятни условия, с по-ниски разходи, като се отплаща многократно. Лидер Консултинг предлага сорта ТРИБОНУС - за зърно, а ТРИМОНДО е негов наследник, с огромен потенциал и огромни класове, с предназначение за зърно и биомаса.

Освен житните култури, представени на полето, Лидер Консултинг предлага пълната гама от всички останали важни за България култури - слънчоглед, царевица, грах, люцерна, тревни смески, пролетни житни култури и още много други. Компанията е пионер при покривните култури от самото си създаване преди 10 години, като от самото начало са фокусирани в популяризирането и внедряването им като основна и неизменна част от възстановяването и запазването на почвеното плодородие. Предлагат пълната гама от покривни култури като синап, мелиоративна ряпа, фуражна ряпа, фацелия, елда, секирче, мунго и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.