1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. По-малко торове, по-ниски разходи, високи добиви – как?

По-малко торове, по-ниски разходи, високи добиви – как?

Полезните микроорганизми – алтернатива на минералните торове

Зелената сделка и амбициите на европейската стратегия „От фермата до трапезата“ поставят редица предизвикателства пред земеделците – намаляване употребата на ПРЗ и торовете, развитие на биоземеделието, устойчивото производство на чисти храни. За постигане на тези цели е необходим зелен преход, в който земеделците ще трябва да заменят традиционните методи за хранене на растенията с алтернативни, като в същото време подобряват почвеното плодородие.

Амитица торене

За радост, компаниите за производство на торове работят активно в тази посока и резултатът е, че в България вече има такъв иновативен продукт. Булнова е течен микробиален тор на испанската компания Пробелте, който беше представен на семинар, организиран от вносителя на продукта – фирма Амитица.

„Преди няколко месеца в Америка, където е меката на царевицата, продуктът Булнова получи награда за световна иновация като продукт, който е алтернатива на поскъпващите и изчезващи торове като амониева селитра, като NPK“, заяви Здравка Смиленова, управител на фирма Амитица.

 

Здравка Смиленова

Здравка Смиленова, управител на фирма Амитица

„Компанията Пробелте се занимава с разработването на биотехнологични решения за земеделието. Нашата специалност са микроорганизмите, които са с полезно действие към растенията. Булнова съдържа две бактерии, изолирани и патентовани от Пробелте. Първата е азотфиксираща бактерия, която влиза в синергия с втората бактерия, която минерализира фосфора в почвата. Тези две бактерии образуват микробиом, който позволява задържане на повече вода около корените.

Булнова

С продукта Булнова представяме нов усъвършенстван начин на хранене на растенията. Микробиалният тор позволява на земеделците да намалят употребата на химическите торове, като в същото време да запазят високите добиви. Продуктът увеличава ефективността на минералните торове, които са приложени заедно с него. С Булнова освен че се спестяват пари за скъпите минерални торове, се опазва околната среда. Подобрява се почвеното плодородие и почвената структура“, заяви Енрике Алкара, мениджър експорт на Пробелте за Европа.

Енрике Алкара

Енрике Алкара, мениджър експорт на Пробелте за Европа

„Досега ние сме внасяли торове, за да храним растението. А сега внасяме тези бактерии, които остават в почвата, които се размножават и които ще произвеждат за нас необходимите в случая азот, фосфор дори се освобождава и калият. Тези две бактерии работят за опазване на хумусното съдържание на почвата, доброто й структуриране и по-високия добив, опазване на околната среда и получаването на истинска храна“, допълни г-жа Смиленова.

Агрономът Свилен Николов подчерта, че продуктът е с голямо бъдеще, още повече, че ценово е много добре позициониран.

Булнова се прилага чрез много начини в зависимост от културата, съоръженията, но идеята е да попадне в почвата, където започва да работи:

  • Пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и др. – с обработка на семената, със следващо еднократно приложение на полето в почвата в дози 250-500 мл/дка – като успешно редуцираме 30% от стандартното торене.
  • Зеленчукови култури: 250-500 мл/дка няколко повторения (първото въвеждане на препарата да се осъществи възможно най-рано с предсеитбената обработка, второто само седмица след това, за да заредим почвата максимално, третото и четвъртото третирания може да направим в едномесечен срок след предходните).
  • Трайни насаждения (вкл. овощни култури и лозя): 250 мл/дка.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.