1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Пожарите в Австралия съсипват зърнената реколта

Пожарите в Австралия съсипват зърнената реколта

Прогнозират най-слабата реколта от десетилетия

Бушуващите от седмици горски пожари в Източна Австралия са унищожили огромни площи пасища и зърнени посеви. Според местните медии жертва на огъня са станали най-малко 850 хиляди хектара селскостопански земи. Заради бедствието зърнената реколта ще бъде най-слабата от десетилетия насам, прогнозират от земеделското министерство в Канбера.

През 2018-та, когато сушата увреди реколтата, Австралия за пръв път от години беше принудена да внася зърно от чужбина. Подобен сценарий се очаква и сега, като количествата ще бъдат по-големи. Обикновено жътвата започва през ноември и продължава почти до края на януари, в зависимост от региона. Тази година комбайните влязоха по-рано в масивите, за да спасят колкото се може повече от посевите.

В региона на Сидни за пръв път от 10 години насам властите обявиха извънредно положение заради пожарите. Хората трябваше да напуснат къщите си в околностите на града и да потърсят подслон на сигурно място. Борбата с огъня продължава и сега, тъй като пламъците се разнасят от силни ветрове.

Последиците за зърнената реколта са катастрофални. Според най-новата прогноза фермерите ще приберат едва 28 милиона тона, с около 3 милиона тона под изключително слабия резултат от предишната година. Пшеницата, от която страната изнася най-много, тази година ще донесе едва 16 милиона тона, така че почти няма да има експортен капацитет. Износът ще възлезе на 8 милиона тона пшеница, 4 милиона тона ечемик и по-малко от 1 милион тона рапица.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.