1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Празнично зарязване на лозята на 14 февруари – Трифоновден в лозовите масиви в землището на гр. Поморие, обл. Бургас

Празнично зарязване на лозята на 14 февруари – Трифоновден в лозовите масиви в землището на гр. Поморие, обл. Бургас

На събитието ще присъства Георги Тахов - изпълнителен директор на ДФЗ

На 14.02, вторник (Трифоновден по стар стил), от 12 часа ще се състои празнично зарязване на лозите в землището на град Поморие, област Бургас.

 

На събитието ще присъстват Георги Тахов - изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, проф. д.н. Мария Нейкова, областен управител на обл. Бургас, Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

 

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите, и е в чест на Свети Трифон, закрилник на лозята. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Това е денят, в който си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

 

Началният час на събитието е 11:00 ч. със сборен пункт пред централния вход на завода на „Black Sea Gold”. В 11:30 ч. - придвижване до землището на Поморие, където от 12:00 ч. празникът ще продължи с зарязване в лозовите масиви, тържествен водосвет и обръщение към медиите. В 13:00 ч. на паркинга пред завода на „Black Sea Gold” всички желаещи ще могат да се насладят на вкусна храна, греяно вино и на богата фолклорна програма с участието на танцови ансамбли от региона, талантливата изпълнителка Нели Петкова и обичаната фолклорната певица Жечка Сланинкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.