1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Преход към устойчиво и зелено земеделие – как?

Преход към устойчиво и зелено земеделие – как?

Иновативно дигитално решение дава насоки

Начинът на правене на земеделие – в основата на промените

От 2023 г. Новата обща селскостопанска политика: 2023-2027 г. ще подкрепи трансформацията на фермерите към по-устойчиво и екологично селско стопанство. Но, какво значи това? Как се изчислява въглеродният отпечатък и как вие да го направите за вашите лични стопанства? Това определено са въпроси, които голямата част от земеделците си задават и на които ще опитаме да отговорим.

Напълно ясно е, наскоро дори проучване на Евробарометър за нагласите на обществото посочва, че земеделците трябва да бъдат допълнително насърчавани, за да опазват околната среда и да бъдат подкрепени в процеса на преход и промени, които предстоят в стопанствата, за да можем  да вървим към общата цел.

Новите реалности в земеделието

В новата ОСП, ще се прилага така наречената УСЛОВНОСТ, която обвързва пълното получаване на субсидии със спазването на основните стандарти и изисквания относно околната среда, изменението на климата, общественото здраве, здравето на животните и на растенията. Неслучайно 25 % от бюджета за директни плащания ще бъдат разпределени за екосхеми, като се предоставят по-силни стимули за благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики и подходи (като биологично земеделие, агроекология, улавяне на въглероден диоксид и др.) и над 40 % за мерки в подкрепа на климата и биологичното разнообразие.
obb-kalkulator01

Но защо?

Всички знаем, че въглеродно неутрална Европа е сред целите на Зелената сделка, а земеделието и животновъдството се считат за едни от големите виновници за парниковите газове и промените в климата. Промени, които безпощадно се връщат, като бумеранг към всички нас.

Къде сте вие?

Заради Зелената сделка предстои да бъде направен рязък завой в земеделието. Земеделските практики трябва да бъдат преосмислени и променени, за да се намали въглеродният отпечатък. Фермерите съвсем скоро ще се изправят пред реалната необходимост да изчислят какъв е въглеродния отпечатък на стопанствата и още повече пред проблема – как да го сведат в приемливи граници. Добрата новина е, че ОББ със съдействието на Института по аграрна икономика разработи такава методология и тя стои в основата на ОББ Агро калкулатор на въглеродни емисии. Той е напълно безплатен и в няколко лесни стъпки изчислява въглеродния отпечатък на всяко стопанство, като посочва неговия статус спрямо средните стойности за страната. И макар показателите при калкулацията да са базови, те дават конкретна представа какви въглеродни емисии се отделят при дейностите във вашето стопанство. След регистрация, можете да получите и доклад, в който са посочени областите в производството, на които следва да се обърне внимание и конкретни препоръки в кои дейности бихте могли да подобрите екологичното си въздействие. Целта на разработката е да повиши информираността по темата и нейната значимост за бъдещата конкурентоспособност на стопанствата. А резултатите дават обща картина, за да можете да определите конкретните мерки и да изградите стратегия, която ще ви подготви за прехода към устойчиво земеделие.

Интересни са изчисленията които показват, че въглеродният отпечатък от производството на пшеница за 1 година, от 1 дка, средно за България е 110 килограма CO2е, а за отглеждането на една крава средногодишният отпечатък е близо 3 тона CO2e.

Как да направите промяната?

ОББ, освен че предоставя безплатно калкулатора, който ще ви даде ценна информация за въглеродния отпечатък конкретно на вашето стопанство, тя препоръчва и партньори от агросектора, които имат експертизата да бъдат до вас по пътя ви към нисковъглеродното земеделие. Това са АГРИТОП – в сферата на животновъдството и НИК ЕЛЕКТРОНИКС по отношение на прилагане на прецизни дигитални технологии в растениевъдството. А както знаем, иновациите и дигитализацията са в основата на прогреса, те са пътят към зеленото земеделие, защото с тях пестите средства от ПРЗ, торове и т.н., а калкулаторът ще ви показва постигнатия прогрес.

 

Така че, за да бъдете част от новата ОСП, действайте още сега.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.