1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Преходна национална помощ за тютюнопроизводителите

Преходна национална помощ за тютюнопроизводителите

Кой ще получава подпомагане- предстои да разберем

Предстои да бъде гласувано предложението на България Преходната национална помощ да остане финансов инструмент до 2027 г – последната година от настоящия нов реформиран програмен период на ЕС. Ако това се случи ще се даде възможност държавите, които използват инструмента да променят референтната рамка за всеки едни от секторите. Референтните години върху които в момента получават средства тютюнопроизводителите е много стар период. Това коментира Цветан Филев, председател на браншовата организация у нас и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн в ЕС- ELTI.
„Смятаме като сектор, че е по-добре тези средства да бъдат насочени в сегашния програмен период към актуални и реални тютюнопроизводители с по-близки към настоящия момент референтни години, коментира Филев.
Закона за тютюна и тютюневите изделия в България регламентира въвеждане на регистър който всяка година се актуализира и чрез него се декларират и обявяват количествата произведен тютюн и съответните производители.
Смятаме, че е нормално този, който работи той да получава средства. Уважаваме референтната база от 2007-2009 г., но е достатъчно земеделски производители в 11 поредни години, бенефициенти по схемата Преходна национална помощ за тютюн да получават пари. Двете преходни години 2021-2022 са достатъчно добра бонификация към тях. Редно е да бъде променена референтната рамка от 2016 г и да получават средства тези които по надлежния ред тогава са се вписали в регистъра“, каза още Филев.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.