1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. През 2022 г. Китай прибра рекордно количество зърно

През 2022 г. Китай прибра рекордно количество зърно

В сравнение с миналата година зърнопроизводството бележи лек ръст

През изтичащата година китайските фермери са прибрали рекордна реколта от зърно, маслодайни култури и картофи. По данни на официалната статистика в Пекин, количеството достига 686 милиона тона.
 
Тазгодишната реколта надвишава миналогодишната с половин процент, като основната причина са увеличените с близо 700 000 хектара площи, които през 2022  бяха в размер на 118 милиона хектара, като най-голямата част от допълнителните площи бяха използвани за соя. При почти всички култури има лек спад на средните добиви, като най-значим е този при ориза, където фермерите прибраха по 58 килограма по-малко от хектар.
 
В сравнение с миналата година зърнопроизводството бележи лек ръст от 0,1 % до 633 милиона тона, като в това количество влизат царевицата и оризът. Реколтата от пшеница е увеличена с 0,5 на сто, а при царевицата има плюс 1,7 %. От друга страна производството на ориз отчита спад до малко над 208 милиона тона. В същото време за соя бяха отредени повече от 10 милиона хектара, от които са прибрани повече от 20 милиона тона, т.е. с 25 на сто повече, отколкото през 2021. Основната причина за по-масовото отглеждане на маслодайната култура е увеличаващото се поголовие от свине. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.