1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Проблеми с ухание на рози

Проблеми с ухание на рози

Разработване на нови пазари - това е решението за розопроизводителите у нас

Каква е картината на розопроизводството у нас? Към днешна дата имаме около 55 000 дка с насаждения - маслодайна роза. От тях средно се добиват 15 000 тона розов цвят, от които пък ще бъдат произведени около 4 000 кг розово масло. А съществуващите към момента пазари за българското розово масло са за около 2,500 кг. годишно.

rose oil

Интересът към розопроизводството имаше своя пик през 2014-2015 г, когато цените на розовия цвят достигнаха нива от 6-7 лв и нагоре за кг. Тогава много хора инвестираха в създаването на насаждения. Оттам обаче отидохме в другата крайност - свръх площи и срив на цените, каза в интервю за Agro.bg Христо Николов, председател на УС на Професионалната Асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).
„Това доведе до по-голямо от необходимото производство на розов цвят и розово масло, до проблеми с работната ръка, до трудности с намирането на пазар за продукцията.“
 
Според Христо Николов много от българските розопроизводители са изправени пред труден избор - дали да продължат да обработват градините си.
„Фалити със сигурност ще има, при положение че миналата година голям процент от хората не успяха да реализират цвета си, а други са го предали в дестилерии, но все още не им е платен...Тази година хората на практика най-вероятно ще намалят грижите за градините си, ще започнат да спестяват от обработки, от растителна защита, ще прaвят икономии от подхранването на растенията, а всичко това се отразява негативно на бизнеса. Затова трябва да намерим механизми от една страна да се редуцира производството, а от друга - то да бъде достатъчно мотивиращо за фермера. Защото в момента, ако имаме късмета да произведем и приберем реколтата си, максималните нива на печалба, които можем да постигнем, са около 10 %. А съгласете се, че да работиш в земеделието за 10 %, при всички рискове - климатични, болести и неприятели и т.н., е абсолютно неоправдано. От 30 години у нас се инвестира в нови дестилерии и в нови насаждения, но никой не инвестира в разработването на нови пазари. Това е въпрос, върху който никой не се е замислил. В България в момента работят 48 дестилерии. Инвестирането в тях мотивира розопроизводителите да увеличават площите си с рози, като се предполага, че ще има по-голямо търсене. Но се оказва, че търсенето е до ниво производство на масло. Оттам нататък нямаме готови варианти за реализацията му. Трябва да започнем да инвестираме в пазари, това е решението.“
В момента над 99% от произведеното българско розово масло се реализира извън страната. От ПАРБ са внесли в агроведомството конкретни предложения за справяне със ситуацията в сектора. Надяват се те да бъдат обсъдени на Консултативен съвет.
 
Автор: Валери Станев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.