1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Производители се притесняват за изкупната цена на тютюна

Производители се притесняват за изкупната цена на тютюна

Ситуацията в сектора е тревожна, тъй като осезателно се редуцира броят на тютюнопроизводителите.

Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско отново са притеснени за предстоящата изкупна кампания. Тази година тютюнът е малко, но пък по-качествен. Страхуват се обаче, че и сега фирмите ще купуват на безценица.

„Като се има предвид климатичните условия и това, което се случи, четири месеца да не вали дъжд, защото аз мога да заявя най-категорично, че от 15 май до момента дъжд 4 месеца не е валял, което е уникално за нашата географска ширина и по това може да си представим, че добивите ще са ниски. Хората, специално в нашия регион, разчитат много на дъжда, защото няма на какво друго освен на дъжда и Господ. Като цяло е трудна годината. Добивите ще са ниски, но качеството ще е високо, защото тютюнът е сухолюбиво растение и зная, с опита си, който придобих, че колкото е по-суха годината, толкова качеството е по-високо. Оттук нататук е въпрос на фирмите как ще оценят това нещо, но субективизма е много относително понятие в сектор „Тютюнопроизводство“. Просто има едни псевдоголемци, които ни „режат главите без упойка“. Очакваме, като се има предвид, хубавата година за качеството на тютюна – не за количеството – според мен трябва да бъде между 8 и 10 лева“, сподели пред Агро ТВ Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“.

Въпреки, че държавата се опитва да осигури помощи, тютюнопроизводителите от региона не са оптимисти за бъдещето на отрасъла.

Очаква се тютюнопроизводителите да получат извънредна помощ по de minimis в размер до 3 млн. лева. ситуацията в сектора е тревожна, тъй като осезателно се редуцира броят на тютюнопроизводителите. Предвид очертаващата се промяна в референтния период обаче, средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече. Извънредни de minimis ще получат 2113 от общо регистрираните 3320 тютюнопроизводители. Те ще бъдат компенсирани заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и високите цени на газа, които доведоха до повишаване на цените на торовете и препаратите. Предвижда се да се подпомогне покриването на част от производствените разходи - в размер до 120 лева на декар.

След изготвянето на анализ на данните, предстои да се вземе национално решение дали ще бъдат променени референтните периоди по схемите за преходна национална помощ, които не са обвързани с производството.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.