1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Радостина Жекова: Днес започва една битка

Радостина Жекова: Днес започва една битка

Търпението на зърнопроизводителите е изчерпано

Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България организираха протестни шествия в различни региони на страната. Недоволството е провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и потребители заради засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. 
Браншовите организации призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в Европейския съюз продукти за растителна защита. Те настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през България и да достигат до държавите членки, които са нетни вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. 
Фермерските протестни шествия се проведоха в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Айтос. Подробности в следващите емисии.
Стотици земеделски стопани от Добруджа също излязоха на протест. Тежките машини, с които зърнопроизводителите от Добричка област обработват близо 3,5 милиона декара земя, се събраха в покрайнините на Добрич. От там мирното протестно шествие под полицейски конвой тръгна по булеварди и улици на Добрич. 
 
Земеделските стопани са изключително притеснени от ситуацията на зърнения пазар. Ако преди месеци цената на слънчогледа беше стигнала 1800 лв./тон, то вкарването на украинско зърно в Европа, разрешено през май с директива, доведе до срив. Вносът на украинско зърно не само срина цената на слънчогледа, но и обрича фермерите на фалити. 
Протестът на добруджанци показа още нещо – фермерите се обявиха срещу добива на газ.
Гласът на фермерите обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.