1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Равносметката на един производител за биологично и конвенционално отглеждане

Равносметката на един производител за биологично и конвенционално отглеждане

Производител споделя как се справя с липсата на работна ръка в стопанството си

Отглежда продукцията си в планински район на поле и освен директни доставки продава и лично на пазар, където вече има редовни клиенти. Радостин Каназиров произвежда няколко различни култури. Отглеждането и реализацията им не го притесняват, но среща трудност с работниците.

Радостин Каназиров, земеделски производител

Радостин Каназиров, земеделски производител


„Аз не мога да хвана повече от 10-12 човека да работят на полето на 30 градуса температура. Затова съм минал на такива култури, които са една идея по-механизирани. Есента е по-хладно, идват хора. Застъпвам културите, за да имам приходи през цялото време. Започвам с ягодите, касиса, след това къпини, малини, картофите си ги вадя по всяко време след юли месец. Миналата година до декември съм вадил картофи.“ 
Радостин е опитал да произвежда биологично, но все още не е рентабилно според него и затова се е отказал. Прави и проста сметка за разликата в добавената стойност между биологично и конвенционално отглеждне.
„Защото трябва да има един човек да води цялата документация, това е време, средства, таксите са големи. Постоянно има предписания от контролиращия орган. Всичко е свързано с много писане и нещата малко се обезсмислят. 30% е по-висока цената на продукцията, а добивът е 200% по-надолу.“ 
Биопроизводителите често попадат и в още един капан. За да продават във вериги магазини и да имат стабилен пазар, са необходими количества. Големи обеми обаче трудно се произвеждат по биологичен начин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.