1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Родният зърнопроизводител се връща към българските сортове

Родният зърнопроизводител се връща към българските сортове

Наскоро роден сорт пшеница постигна рекорден среден добив от над един тон зърно от един декар

Все повече български зърнопроизводители посягат към родните сортове пшеница. С всяка година се вижда подобряване в качеството и добивите от българска селекция хлебно зърно. Дори наскоро роден сорт пшеница постигна рекорден среден добив от над един тон зърно от един декар.

По темата говорим със селекционера доц. д-р Златина Ур от Института по растителни генетични ресурси в Садово.

„Тези български сортове са създадени при нашите условия. Това е важно в момента, защото от едни 30 години много осезаемо се усеща промяната в климата. Българските сортове имат предимството да са създадени при тези наши условия,при които ние ги отглеждаме, т.е. процесът на изпитване е протекъл тук, не някъде другаде. Аз не искам да казвам нищо за чуждите сортове, но миналата година видяхте, когато в районите около Черно Море, Югоизточна и Югозападна България беше много сухо. Тогава имаше едни добиви, около 200 килограма, които са много ниски и имаше едно проваляне на реколтата“, разкри селекционера.

Доц. д-р Ур сподели и към какво трябва да се стремят родните зърнопроизводители.

„Трябва да се стремим така да направим сортовата структура, за да заложим на няколко сорта, ако има такива лоши условия, някои от сортовете да ни спасят. В смисъл, че при 4-5 сорта, все един-два ще дадат добри добови и да няма, така, напълно проваляне на пшеничната реколта“, завърши доц. д-р Ур.

Тази година се очаква рекорден добив на пшеница за страната ни като селекционерът разкри, че въпреки факта, че се използват много чужди сортове пшеница, в последните години родният зърнопроизводител се обръща все повече към българската селекция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.