1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Рязко поскъпване на пшеницата и царевицата заради войната в Украйна

Рязко поскъпване на пшеницата и царевицата заради войната в Украйна

Снимка:

До най-високото си ниво от 10 години насам се покачиха цените на пшеницата и царевицата на борсите в Чикаго и Париж, след като Русия нахлу в Украйна

Пшеницата поскъпва вече трети пореден ден и към 13 часа българско време в четвъртък един бушел вече се търгува за 9 долара и 26 цента, като покачването спрямо сряда е с 50 цента. При царевицата увеличението е с 35 цента до повече от 7 долара и 18, което е нов 8-месечен връх.

Ценовите движения са причинени от опасения за спиране на доставките отразяват опасенията, че след обявената от руския президент Владимир Путин военна операция в Украйна, двете страни могат да прекратят договорените доставки.

Pycия и Уĸpaйнa фopмиpaт oĸoлo 29 процента oт cвeтoвния изнoc нa пшeницa, 19 на сто oт cвeтoвнитe дocтaвĸи нa цapeвицa и 80 процента oт cвeтoвния изнoc нa cлънчoглeдoвo мacлo. При изостряне на положението може да се стигне до още по-сериозно поскъпване, предизвикано от масова борба от страна на вносителите за замяна на доставките от Черноморския регион.

Освен при двете зърнени култури, поскъпване има и при маслодайните. Цената на майските фючърси върху соята в четвъртък по обяд вече е с близо 79 цента по-висока от тази в сряда, достигайки 17 долара и 52 цента за бушел, най-високата стойност от септември 2012 година. Рапицата от своя страна добави над 41 евро до 782 евро за тон, като с това се доближава до рекордните стойности от началото на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.