1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. С 2 лева по-ниска изкупна цена на тютюна

С 2 лева по-ниска изкупна цена на тютюна

Изкупната кампания на тютюна в района на Гоце Делчев е към края си

Изкупната кампания на тютюна в района на Гоце Делчев е към края си. Стопаните се оплакват, че цените тази година са с около 2 лева по-ниски за килограм от миналогодишните. Тютюнопроизводителите са недоволни, защото качеството е добро и не виждат причина за низходящата тенденция.
Отглеждането на тютюн е основен поминък за района. Работата на полето е тежка, но поради липса на друга, стопаните нямат алтернатива. Според Сдружение "Басма" ключът към успеха на българското земеделие е в изравняването на субсидиите у нас с тези в Европейския съюз.

„По този начин, по който се развива земеделието в България, това ще се окаже единственият отрасъл и единственото растение, което все още има конвертируемост, всичко друго на международния и европейския пазар, ние сме обречени по простата причина, че западните стопани получават в пъти по-големи субсидии от обикновения български селянин. Докато не се преравнят субсидиите ние сме обречени. В момента изкупните цени са с 2 лева по-ниски в сравнение с миналата година. Нашите очаквания бяха да се запазят миналогодишните стойности, но явно това не стана, въпреки доброто качество на суровината. Отново сме обвинявани тютюнопроизводителите, а не се направиха усилия от фирмите да има по-добро заплащане, защото тази цена с 2 лева надолу е убийствено за самия производител, защото той работи на загуба. С тези пари стопаните се прехранват и трудно успяват. В района няма друг поминък“, заяви председателя на Сдружението Иван Сабахлъков.

До стопаните в района не е стигнало подпомагането по COVID-мерките.
”По време на тази пандемия никой не задава въпроса тези тютюнопроизводители каква помощ получават като са затворени вкъщи и с тези ниски изкупни цени как оцеляват. Не е ли време да се помисли за обикновения човек от село, който с труда си на нивата също плаща данъци на държавата, а в същото време няма допир до европейските програми. Тези COVID помощи, ние не сме ги виждали, те са мираж”, допълни Сабахлъков.
От 6 до 7 лева върви цената в района при над 8–9 лева през миналата година. Има отлив на стопани от бранша и дори заминават за чужбина да търсят прехраната си, обобщиха браншовиците.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.