1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. САЩ прогнозират рекордна световна реколта от рапица

САЩ прогнозират рекордна световна реколта от рапица

Снимка:

През стопанската 2022/23 година световната реколта от рапица ще достигне рекордните 82,5 милиона тона, прогнозират експертите от американското министерство на земеделието

През стопанската 2022/23 година световната реколта от рапица ще достигне рекордните 82,5 милиона тона, прогнозират експертите от американското министерство на земеделието. Това са 14 процента повече, отколкото предишния сезон и с повече от 2 милиона тона над прогнозата от миналия месец.

Завишени са най-вече прогнозите за Русия и Австралия. В Русия вместо досега очакваните 2,7, ще бъдат ожънати 3,9 милиона тона, основно заради по-големите засети площи. За Австралия се предричат 6,1 милиона тона, т.е. със 700 хиляди тона повече в сравнение с юлската прогноза. Положителната корекция е заради добрите вегетаницонни условия на Петия континент, подобрили добивите. В Европейския съюз фермерите ще приберат близо 18 милиона тона, което е със 100 хиляди тона над предишните очаквания.

При предполагаемо световно потребление от 79,2 милиона, или 830 хиляди тона повече, отколкото се прогнозираше през юли и с 5 милиона тона над миналогодишното, през новия сезон за пръв път от три години насам ще има излишък в размер на 3,3 милиона тона. Така в края на сезона в силозите ще има запаси от близо 7 милиона тона, т.е. 47 процента повече, отколкото в края на предходния сезон.

Световната търговия с рапица ще се увеличи с 25 на сто и ще достигне около 18 милиона тона. С по-големи доставки ще се отличат Австралия, Русия и Украйна, а повече внос ще осъществят Китай и Беларус.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.