1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седем арестувани във Франция за трафик на хора

Седем арестувани във Франция за трафик на хора

В началото на тазгодишния гроздобер се стигна и до смъртни случаи сред сезонните работници

Седем души бяха арестувани във Франция по обвинения в трафик на хора. Става дума за сезонни работници, наети да помагат при гроздобера в региона на Бордо.
 
От изявление на прокуратурата става ясно, че заподозрените са вербували румънски граждани, плащали са им минимални надници и са ги настанявали при лоши условия. През последните 12 месеца ощетените работници, сред които и много непълнолетни, са подали десетки жалби. Засега не е ясно дали и срещу лозарите, назначили сезонните работници, ще бъдат повдигнати обвинения. Повечето от тях са в региона Сент Емилион, един от най-известните в Бордо. 
Оплаквания от същия характер има и от региона Шампан, където се произвеждат прочутите пенливи вина. И там прокуратурата е започнала разследване по подозрение за трафик на хора, а в схемата са участвали редица фирми, посредници за работна ръка. 
 
В началото на тазгодишния гроздобер се стигна и до смъртни случаи сред сезонните работници, които досега бяха отдавани на високите температури. След последните разкрития обаче се смята, че причината се крие в липсата на хигиенни условия в квартирите, в които са били настанени берачите. 
В отговор на обвиненията сдружението на лозарите и винарите в Шампан обяви, че ще организира кръгла маса, на която да събере всички участници. В региона всяка година се наемат около 120 000 берачи, а целта на кръглата маса да се разработят минимални стандарти, които да гарантират правата на работниците. В сътрудничество с властите ще бъде създадена и харта за фирмите за подбор на персонал, която да открои спазващите законите компании.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.