1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 01-07.10. 2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 01-07.10. 2021 г.

През първата седмица от октомври съществени валежи не се очакват

В началото на октомври агрометеорологичните условия ще се определят от хладно за сезона време. Във високите полета на Западна България се прогнозира повишена вероятност за образуване на слани, което изисква своевременно прибиране на зеленчуковите култури от късното полско производство, подлежащи на осланяване. Повишение на температурите и нормализиране на топлинните условия се очаква през втората половина от периода, което ще се отрази благоприятно на късно зреещите есенни сортове овошки.  

През първата седмица от октомври съществени валежи не се очакват и в по-голямата част от страната, с изключение на югозападните райони, условията ще се задържат неблагоприятни за провеждане на сезонните почвообработки. Валежите в края на септември само на места в Югозападна България (Сандански – 29l/m², Кюстендил – 19l/m², Благоевград – 14 l/m²) имаха стопанско значение и доведоха до подобрение състоянието на горния почвен слой и на условията за извършване предсеитбената подготовка на площите, предвидени за засяване с есенници. Поради сушата в края на лятото на много места  в страната сеитбата на зимната рапица, култура изискваща прецизна обработка на площите, бе отложена за октомври, след агротехническите срокове. През следващия период започва агротехническия срок за сеитбата на пшеницата в Северна България.

През първата седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибирана на плодовата и гроздовата реколта.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.