1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 05-11.03.2021. г.

Седмична агрометеорологична прогноза 05-11.03.2021. г.

В някои части от южните райони на страната е регистрирана и фаза цъфтеж при ранните костилкови видове

В края на февруари и началото на март агрометорологичните условия се определяха от температури около и над климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата.

През следващия седемдневен период в по-голямата част от полските райони на страната се прогнозира понижение на температурите като само на отделни места в Южна България е възможно средноденонощните им стойности да се задържат до минимума, необходим за протичане на вегетационните процеси при есенните посеви. През периода при пшеницата и ечемика масово ще се наблюдава фаза братене. На отделни места при къснозасетите посеви, наблюдаваната фаза ще е трети лист. Фенологичните фази при семковите и костилковите овощни видове ще са набъбване и разпукване на пъпките. В някои части от южните райони на страната е регистрирана и фаза цъфтеж при ранните костилкови видове. Прогнозираните стойности на минималните температури  между минус 2-3оС, са над критичните за трайните насаждения, намиращи се във фазите набъбване и разпукване на пъпките. При по-продължително задържане те ще представляват опасност за овошките, встъпили във фаза цъфтеж.

През повечето дни от периода не се прогнозират съществени валежи и условията ще позволяват извършването на сезонните агротехнически мероприятия –  провеждане на предсеитбените почвообработки на площите, предвидени за сеитба на слънчоглед, приключване подхранването на есенните посеви с азотни торове, предцъфтежни третирания на овошките срещу болести и неприятели, извършване на резитбите в лозовите масиви. През периода площите със зимни житни култури, особено отглежданите монокултурно и люцерната трябва да се обследват за наличието и дейността на колониите на обикновената полевка.

 

  Драгомир Атанасов

  Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.