1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 17-23.09.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 17-23.09.2021 г.

В следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с чести валежи

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с чести валежи, които ще подобряват водното и физично състояние на почвата в орния слой и условията за по-качествено провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Падналите валежи през първата половина на септември, с изключения на отделни места в югоизточните райони, бяха без стопанско значение - под 5 l/m².В по-голямата част от полските райони сухата и сбита почва сериозно възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки. Поради тази причина на много места в страната са пропуснати оптималните срокове за сеитбата на зимната рапица, които изтичат в края на второто десетдневие на септември.

През периода последните фази от развитието на късните земеделски култури ще протичат при близки до обичайните за края на лятото и началото на есента топлинни условия. В началото на третото десетдневие късните хибриди царевица ще приключат развитието си. При памука ще протича фаза узряване. При ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През периода критични минимални температури за зеленчуковите култури от късното полско производство не се прогнозират.

Очакваните валежи през следващия период ще бъдат предпоставка за развитие на някои патогени по зреещата плодова реколта - късно кафяво гниене по плодовете на овошките (Moniliafructigena), сиво гниене по гроздето (Botrytiscinerea).

В началото на третото десетдневие на септември в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на опасен вредител - крушовият пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел е ефективна срещу възрастните индивиди в началото на есента.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.