1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 23.07.-29.07.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 23.07.-29.07.2021 г.

През периода при слънчогледа ще протича наливане на семената

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло а в края на периода –от горещо време. Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони ще протича при задълбочаваш се дефицит на почвена влага. Падналите валежи през второто десетдневие на юли бяха локални. На места в северозападните райони те достигнаха и надвишиха нормите за месеца (Враца-56l/m², Монтана-100l/m², Драгоман-73l/m²) и наводниха земеделски участъци. В по-голямата част от Южна България валежите бяха без стопанско значение, а почвените влагозапаси в 50 и 100см слой необичайно ниски за първата половина на лятото – на места под 50% от ППВ (Кюстендил, Сандански, Любимец, Сливен). През третото десетдневие на юли дефицитът на почвена влага в по-голямата част от полските райони ще налага прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури, които са в репродуктивни фази от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата.

През периода при слънчогледа ще протича наливане на семената. При царевицата ще се наблюдават различни фази – от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост (Пловдив, Пазарджик, Силистра) при ранните хибриди царевица. При полския фасул ще протича фаза узряване.В края на юли при памука ще се наблюдава фаза цъфтеж.

През следващия период,в условия на повишена пожароопасност ще приключва жътвата на пшеницата. До момента получените добиви от пшеница в агростанциите към НИМХ са по-високи от миналогодишните: 550 kg/dkaв агростанция Долни чифлик, 667kg/dka -  в Карнобат и над  750кg/dka - в Генерал Тошево..

През третото десетдневие на юли при овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи, а при лозата и зеленчуковите култури – срещу брашнестите мани и акарите. През периода растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.

 

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.