1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 26.03-01.04.2021. г.

Седмична агрометеорологична прогноза 26.03-01.04.2021. г.

Агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури

След закъснелите зимни прояви на времето през изтеклия период, нанесли сериозни щети на част от раноцъфтящите овощни видове - бадем, кайсия, праскова, през следващия период се очаква съществено подобрение на топлинните условия.

В началото на периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и повишен риск за повреди при встъпилите във фазите бутонизация и цъфтеж овошки.

През последните дни от март и началото на април агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. В началото на април при пшеницата ще се наблюдават фазите братене, преход към вретенене и начало на фаза вретенене при част от посевите в южните и югоизточните райони на страната- Пловдив, Хасково, Любимец, Ямбол.

През периода на много места в полските райони високото съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие падналите наднормени валежи през втората половина на март, ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и сеитбата на средноранните пролетни култури. Поради тази причина в част от южните райони са пропуснати оптималните срокове за сеитбата на слънчогледа. През следващия период започва агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина.

Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за провеждане на предцъфтежните третирания при овошките срещу редица болести – ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка и др.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.