1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Семена на цената на златото

Семена на цената на златото

Завладяването на пазара започва от… семката

Семената са първите и казват най-важните във веригата на земеделския успех. И както казват холандците „Качествените семена не струват пари, те се изплащат“.  Холандският производител плаща близо 50 хиляди евро за килограм семена домати, което е повече от цената на килограм злато! С килограм семена холандският производител ще отгледа 80 декара домати или 4,8 милиона килограма домати, които ще продаде за 3,5 милиона евро. В магазините ще ги продадат за 10 милиона евро – 250 пъти от стойността на семената!

Тогава не бива да ви изненадва защо семепроизводството е един от водещите бизнеси в холандското земеделие. Обяснението на успеха във формулата, известна като „холандския диамант“: сътрудничество между бизнес, правителство, инспектиращи агенция, научно-изследователския сектор, както и силен международен фокус. 40% от семената в градинарския сектор в международната търговия идват от Холандия, за картофите този процент е 60%! Холандски фирми за семена имат офиси в стотици страни в света, като са ангажирани не само с продажби, а и със самото производство на семената.

Интересът към семената не е случаен: добри семена от добри сортове и качествено култивирани гарантират по-добри реколти и устойчивост срещу болести и вредители. Така производители, а и потребители дават парите си за най-доброто съотношение качество – цена.

Пълният текст на публикацията четете в януарския брой на сп. „Агрокомпас“.

Новите сортове зеленчуци, които завладяват пазара ще е сред основните теми на ИнтелиФреш 2020: от градината до щанда. Основен говорител по темата ще е Тот Камил.

Регистрация тук: http://www.agroevents.eu/


Сп. „АгроКомпас“ е медиен партньор на събитието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.