1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Силни нови предложения във всички технологии от Лимагрейн за сезон 2022/2023: слънчоглед с двойна защита срещу мана и синя китка

Силни нови предложения във всички технологии от Лимагрейн за сезон 2022/2023: слънчоглед с двойна защита срещу мана и синя китка

Лимагрейн представи край Гешаново царевица, устойчива на стрес, и слънчоглед с надграден добивен потенциал и здравен профил

 

Платформата Дни на полето, за която още дълго време ще се говори, даде възможност на зърнопроизводителите да видят на едно място най-новите селекционни достижения на семенарските компании. Сред участниците в земеделския форум беше и Лимагрейн България.

При слънчогледа беше поставен акцент на два нови Клиърфийлд хибрида - ранният LG 58.390 CL и средно ранният LG 58.630 CL. Това е ново поколение генетика, отличаваща се с много добра устойчивост на мана, включително раси, установени в България след 2019 г. (пр. 737 и 777). И двата хибрида притежават и генетическа защита срещу паразита синя китка – до раса G. При LG 58.390 CL прави впечатление и изключително доброто поведение в условия на засушаване, което следва да прикове вниманието на производителите от Южна България.

В Клиърфийлд Плюс направлението LG 50.550 CLP е другото предложение за новия сезон, което даде невероятна заявка по отношение на добивен потенциал и което отново носи защита срещу мана и синя китка (до раса G).

„Маната и синята китка са основните проблеми по слънчогледа, които могат до голяма степен да редуцират добива. С тези нови предложения обаче, земеделските стопани могат да бъдат спокойни за инвестициите си“, коментира Димитър Бързаков, продуктов мениджър в Лимагрейн.

Друго ново силно предложение е LG 50.549 SX – средно ранен слънчогледов хибрид за масло, оптимизиран за Express TM 50 СГ хербицид. На полето се вижда отличен посев, с много голяма чистота, тъй като и тук имаме устойчивост на синя китка до раса G (заб.: на полето край с. Гешаново беше установено сериозно нападение от този паразит и затова е важно да се отбележи чистотата на посева, която установихме при LG 50.549 SX).

В същата технология, но вече в групата на високоолеиновите слънчогледи, Лимагрейн отново изпъква с доказания, както по отношение на добив, така и като съдържание на масло и олеин, LG 50.779 SX HOV.

„Наистина стартираме новата кампания слънчоглед с огромен ентусиазъм, тъй като това, което виждаме до момента от новите ни хибриди, дава сериозна заявка в абсолютно всички технологични направления“, допълва Димитър Бързаков.

„През втората половина на вегетацията на царевицата валежите са малко, температурите – нетипично високи за този регион. Въпреки това царевичните хибриди на LG понасят много добре този стрес“, изтъкна Любомир Илиев, продуктов мениджър за царевица и пшеница. Това се обуславя от множество фактори – по-бърз старт напролет, ясно изразен изтеглен цъфтеж, в резултат на което царевицата успява да започне опрашване малко по-рано от останалите хибриди от същата група по ФАО. Доказателствата са на полето - много добре озърнени кочани, с нормално наливане на зърно.

„Повечето хибриди на LG са с 16-редови кочани с голям брой зърна на ред и това е причината за високия потенциал на царевичните продукти“, допълни още Любомир Илиев. Хибридите са със силно изразен stay green ефект, който се вижда на полето в Добруджа дори и при стресовите условия тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.