1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Систематични злоупотреби с агросубсидии в Централна и Източна Европа

Систематични злоупотреби с агросубсидии в Централна и Източна Европа

Един от най-нашумелите случаи с конфликт на интереси е от Чехия

Не секват злоупотребите със селскостопански субсидии в редица страни от Централна и Източна Европа. Това се твърди в доклад, внесен в Европейската комисия от парламентарната групата на Зелените в Европарламента.
 
Докладът разглежда усвояването на европейските средства за селското стопанство в пет държави – България, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. Изготвен е въз основа на резултатите от разследвания през последните няколко години, разгледали случаи на конфликт на интереси и корупция. 
Авторите изтъкват, че нелегалните практики не само възпрепятстват усилията на Европейския съюз за постигане на важни цели в аграрния сектор, но и подкопават доверието в европейските институции и борбата им за върховенството на закона.
 
От Европейската комисия и земеделските министерства на цитираните държави засега отказват коментар по доклада, с изключение на Чехия. В изявление на ведомството в Прага се казва: "В Чехия системата работи прозрачно.
 
Борбата със злоупотребите с европейски средства е основната задача на службата на Европейския главен прокурор, създадена през септември миналата година. В доклада на Зелените се изтъква, че от субсидиите се възползват големите аграрни компании, чиито ръководители имат тесни връзки с управляващите партии в съответните държави. Средствата от Брюксел са се превърнали в атрактивна бизнес възможност за престъпни групировки, които нямат общо със селското стопанство.
Един от най-нашумелите случаи с конфликт на интереси е от Чехия, където има обвинения срещу премиера Андрей Бабиш, който чрез подставени лица продължава да ръководи своя агрохолдинг и получава субсидии. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.