1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Скок на цените на рапицата в Европа и Канада

Скок на цените на рапицата в Европа и Канада

Цената на канадската борса скочи с 60 канадски долара

Цените на рапицата в Европа и Канада гонят нови рекорди. Основната причина са щетите, нанесени на реколтата от сушата в северноамериканската страна, която е най-големият износител на рапица в света. Към това се добавя и по-малкото количество, прибрано на Стария континент.
За поскъпването допринася и актуалният доклад на американското земеделско министерство, който прогнозира недостиг на рапица в световен мащаб. Затова цената на канадската борса скочи с 60 канадски долара до 949 долара за тон. Така само за месец цената скочи с 31%.
 
Подобно е развитието и на борсата в Париж. Там един тон рапица в началото на седмицата се търгуваше за около 545 евро, след като към средата на юни цената беше паднала до 473 евро. 
Щетите, нанесени от високите температури в Канада, са огромни. Когато започна горещата вълна, растенията бяха в своя разцвет, което дава основание на анализаторите да прогнозират спад на добивите до малко над два тона от хектар. Очакват се малко над 20 милиона тона, или с 300 000 по-малко, отколкото се предвиждаха преди горещините. 
 
Според американското агроведомство Канада ще изнесе около 10 милиона тона, а складовите наличности ще се стопят на 1 милион. Преди две години в силозите остана три пъти по-голямо количество.
Прогнозите за Европа също не са обнадеждаващи. Европейската комисия очаква обща реколта в размер на 17 милиона тона, което означава, че недостигът на пазара ще се изостри. При потребление от 23 милиона тона Общността ще трябва да внесе минимум 6 милиона тона, най-вероятно основно от Украйна, която е най-големият доставчик за 27-те.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.