1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Слаба реколта от кайсии и свит пазар

Слаба реколта от кайсии и свит пазар

Вече почти не се създават нови овощни насаждения, твърди Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз

„Тази година някои от основните сортове в нашия район нямат плод или реколтата е много малко. Много от по-старите насаждения не се реколтират. Не е икономически оправдано да се берат. Някои от сортовете от новите селекции успяха да дадат реколта. Те пък са със свръх натоварване и плодът е по-дребен“, каза за АГРО ТВ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Проблем също така е много свитият пазар. Цените са много по-ниски от миналогодишните, а разходите за производството са много завишени. Влияние оказа и ситуацията в Украйна, като част от стоковите потоци от Молдова, Албания, Сърбия, Турция, Македония не могат нормално да бъдат изнесени за Русия и се пренасочиха към нашия пазар. Въпреки че на европейско ниво количеството на кайсията е малко, основен проблем на производителите е невъзможността да продават.

„Отливът от нашия бранш е голям. От една страна, страните членки получават различно подпомагане, различни преференции. От друга страна, ние сме на такова възлово място на картата на Европа, че през нас минава вносът от страни като Турция, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Цените са изключително ниски, а българите са с ниска покупателна способност“, каза още Търпанова.

По думите й през последните две години много малко нови насаждения се правят, защото производителите имат проблем с брането, с реализацията и предпочитат да не продължават да създават нови насаждения. Освен това след като отпадна обвързаната подкрепа за неплододаващи градини, спряха да се подменят сортове и да се правят нови градини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.