1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Слаба реколта от ябълки и круши във Франция

Слаба реколта от ябълки и круши във Франция

Подобно на костилковите плодове, и тези пострадаха от мразовитите нощи

Силно занижена реколта от ябълки и круши очакват тази година френските овощари. Подобно на костилковите плодове, и тези пострадаха от мразовитите нощи през април, оплакват се стопаните.
 
Така от трапезните ябълки се очакват едва милион и 200 000 тона, изчисляват от земеделското министерство в Париж. Това са 9% под количеството от миналата година, което беше изключително слабо, и остава със 17 на сто под средното за предишните пет години.
apple
 
Площта с ябълкови дръвчета е около 37 000 хектара и не е променяна през последната година. От най-важния за френското селско стопанство сорт, Златна превъзходна, се очакват 317 000 тона, колкото през 2020-та. На второ място се очертава сортът Гала, при който количеството спада с 15% до 230 000 тона. С 16 на сто по-малка ще бъде и реколтата от сорта Грени Смит, която пада до 95 000 тона.
В същото време количеството круши ще намалее наполовина, прогнозират от агроведомството. Тази година овощарите ще приберат най-много 69 000 тона, т.е. минус 52% спрямо 2020-та. Площите с круши също не търпят промяна – 5700 хектара в цялата страна. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.