1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сортови семена-Разград се довери на трихограмата

Сортови семена-Разград се довери на трихограмата

Започна поставяне на феромонови уловки за установяване на първия летеж на неприятелите

Биологична борба с неприятелите царевичен стъблен пробивач, памукова нощенка и ливадна пеперуда ще проведе тази година Сортови Семена-Разград. „Мариела Йорданова е пословична със своя професионализъм, както в зърнопроизводството, така и в семепроизводството. Тази година тя реши да се довери на трихограма, за да опази полетата си с царевица и слънчоглед от неприятели“, каза Людмил Стоянов, мениджър маркетинг и продажби в Органик Инвест Биозащита. Той обяви, че не само на площите на Мариела Йорданова, но в цялата страна стартира поставянето на феромонови уловки, чрез които да се направи мониторинг за летежа на неприятелите, за да се вземе решение кога да стартира първата колонизация на трихограма. Ако в уловките се хванат поне 4 мъжки пеперуди, до дни трябва да започне внасяне на трихограма, за да се изпревари яйцеснасянето. Тя се разпръсква посредством дронове, осигурени от Органик Инвест Биозащита.

 

Много е важна бързата реакция и колонизиране на трихограма навреме, за да не се повтори ситуацията от миналата година с огромни загуби за зърнопроизводителите. Ефективността, екологичността и ниските разходи при използването на трихограма са причина методът да бъде все по-предпочитан от земеделците.

„Дълги години не се обръщаше внимание на царевичния стъблопробивач. Вследствие на недобрия контрол на неприятеля царевицата поляга и при жътва са налице големи загуби. С избора на трихограма се надявам резултатите да са по-добри“, каза Стефан Василев, главен агроном във фирма Сортови Семена-Разград.

„Много земеделци вече трета стопанска година ни се доверяват, а броят на новите желаещи да опазват посевите си с трихограма устойчиво расте. Със семенарската компания КВС България имаме партньорство от есента. Да припомня – който е купил семена на КВС, за съответните площи получава като бонус първо колонизиране с трихограма“, уточни Людмил Стоянов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.