1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сухоустойчиви хибриди царевица на Corteva Agriscience™ впечатляват фермерите в Добруджа

Сухоустойчиви хибриди царевица на Corteva Agriscience™ впечатляват фермерите в Добруджа

Новият Р9398 доказва на полето в реални условия качествата си

Зелена, свежа, висока и със заложени два кочана – това е царевица в поле от 1600 дка край добруджанското село Градини. Хибридът е Р9398 от генетиката Optimum® AQUAmax® на фирма Corteva, който земеделският стопанин Кристиян Петков е избрал да сее за първа година.

Царевицата видимо се отличава и прави впечатление със зелените си листа и над 2 метра височина. „Забелязвам, че новият хибрид е много сухоустойчив. От повече от 20 дни не е паднала нито капка дъжд, температурите са 30-36 градуса. Вижда се, че е в доста добра кондиция, имаме по два кочана, които са еднакви. На полето залагаме по-ниски бройки, за да се преборим със сушата“, разказва стопанинът Кристиян Петков.

Фермерът засял през тази пролет 3 хибрида на Corteva, два от които познава от предходни стопански години. „Те са високодобивни. По време на вегетация се развиха много добре. В началото беше засушено, но успяха да направят доста добра коренова система. Благодарение на майските и юнски дъждове посевът е в такова състояние“, допълва земеделецът и уточнява, че разчита от 20 години на генетиката на Corteva Agriscience при царевица и слънчоглед.

„Нашите хибриди имат голяма толерантност към определени неблагоприятни ефекти по време на развитие на растенията“, изтъкна Георги Герджиков, мениджър във фирмата. Той посочи, че новият Р9398 при досегашните изпитвания се е отличил със силно изявен stay green ефект и устойчивост на суховеите в Добруджа, които се появяват по време на изсвиляване и изметляване на царевицата. „При вятър с висока скорост и висока температура царевицата започва да съхне отгоре надолу. Този хибрид издържа много повече на този суховей и много малко губи от добива си. Преди две години имахме подобен случай. Масовите добиви бяха 400-500 кг/дка, докато тази царевица даде 800 кг/дка“, разясни още Георги Герджиков.

Хибридите от продуктовата линия Optimum® AQUAmax® се отличават с по-висок и по-стабилен добивен потенциал при стресови климатични условия. Това е царевица за минимизиране на риска и максимизиране на добива от декар.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.