1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Sunn Hemp (Crotalaria juncea L.) - Нова междинна покривна култура, която е сухоустойчива бобова за сеитба през лятото (след жътва)

Sunn Hemp (Crotalaria juncea L.) - Нова междинна покривна култура, която е сухоустойчива бобова за сеитба през лятото (след жътва)

Същата е с изключително много ползи в селското стопанство и набира популярност сред земеделците в Европа

Sunn Hemp (Crotalaria juncea L.) е многофункционално бобово растение. Отглежда се за зелено торене като подобрител на почвата (междинна покривна култура), за фураж и за прекъсване на болести в житни или други сеитбообращения. Растението се отглежда също и за биогориво.

Crotalaria juncea е едногодишно, изправено храстовидно, тревисто, бобово растение достигащо до височина 1 - 4 m (60-90 дни). Има силно развита брадата коренова система.

Sunn Hemp е вид с много разклонения. Стъблата са с диаметър до 2 см, цилиндрични и оребрени. Листата са разположени спирално по стъблата, окосмени, прости, с продълговата ланцетна или елипсовидна форма, дълги 4-13 см х 0,5-3 см широки.

Броят на семената / кг е силно променлив и варира от 18 000 до 35 000.

Crotalaria juncea е най-бързо растящият и най-важен вид от рода Crotalaria.

Sunn Hemp е устойчив на суша вид и може да расте там, където средногодишните валежи са едва 200 мм.

Crotalaria juncea се справя добре в широк спектър от почви  при условие, че са добре дренирани.

Mоже да расте на почви с pH в диапазона от 5 до 8,4. Толерантността към засолена почва на Sunn Hemp обикновено е ниска, но има данни за умерена.

Sunn Hemp обича да расте в топли и горещи климатични условия.

Може да расте много лесно, без да се полагат грижи. Семената трябва да се засяват в полета без плевели. Семената могат да се сеят, като се разхвърлят или сеят на редове. Те покълват в рамките на 3 дни при благоприятни условия.

За повече информация (сеитба, отглеждане, хранене на животни, химичен състав и хранителна стойност) и поръчки за сезон 2021:

 

Sunhemp

„Фарморганикс България“ ЕООД

тел.: 0879/ 690 322, 0878 289 598

www.sunnhemp.eu, office@sunnhemp.eu



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.