1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сурай Салиев, ръководител на техническия отдел за район „Черно море“ в Синджента: Елатус Ера е последната иновация при фунгицидите в сегмента на SDHI молекулите

Сурай Салиев, ръководител на техническия отдел за район „Черно море“ в Синджента: Елатус Ера е последната иновация при фунгицидите в сегмента на SDHI молекулите

За да преборите стреса при растенията и да запазите потенциала им за добив, заложете на Куантис!

Кои са периодите на възможна поява на основните фитопатогени при житни култури?
Поради топлите и продължителни есени последните години наблюдаваме зараза с кафява ръжда и септориози по някои сортове още в начални фази от развитието на житните култури през ноември и началото на декември. 
Първите болести по житните култури в началото на пролетната вегетация са брашнеста мана и септориози по пшеницата, също така и мрежестите петна по ечемика. Малко по-късно започват своето развитие ръждите и най-късно фузариозите. 
Ние, от Синдежнта, сме се постарали да ви предоставим възможно най-подходящата програма за растителна защита, съобразена с критичните моменти за проява на основните фитопатогени. 
 
 
Какви са препоръките на Синджента за борба с болестите в житни култури? 
Синджента предлага две фунгицидни програми: 
Програма за максимална защита и Програма за оптимална защита за житните. За първо третиране препоръчваме Амистар Прайм, за второ Елатус Ера или Елатус Плюс Амистар и за трето - специалиста срещу фузариози Магнело.
Амистар Прайм е комбинация от Фенпропидин и Азоксистробин. Поради много добрия синергизъм на двете активни вещества Амистар Прайм има отлично превантивно и лечебно действие в контрола на брашнеста мана, септориози, ръжди. 
Амистар Прайм има допълнителен зелен ефект благодарение на Азоксистробин. Може да се прилага и при по-ниски температури, без редуциране на ефикасността. Има добра смесимост с хербициди, растежни регулатори и инсектициди. 
Амистар Прайм една уникална комбинация с отлично съотношение цена/качество!
 
За второ третиране Синджента препоръчва Елатус Ера. Какво представлява този фунгицид?
Той е последната иновация в световен мащаб при фунгицидите в сегмента на SDHI молекулите. Елатус Ера съдържа активното вещество Солатенол. В разработването на тази молекула са участвали над 30 учени от цял свят. Молекулата Солатенол е избрана от над 7400 други SDHI молекули. Имаме рекорд за най-бърза регистрация - само за седем години. В годината на излизане на пазара Елатус Ера получава първа награда за фунгицид на годината от Асоциацията на британските фермери. Всички тези факти не са случайни. Зад всичко това стоят безспорните предимства и качества на Солатенол. 
 
Какъв е профилът на продукта? 
Елатус Ера е съставен от две активни вещества Солатенол и Протиоконазол. Има гъвкава доза на приложение от 50 до 100 мл/дка, която варира според конкретната ситуация на полето. Елатус Ера има най-мощно и продължително действие от всички SDHI молекули на пазара, осигурява най-пълна и продължителна защита на растенията и допълнителен зелен ефект. 
 
Кое е онова, което прави Елатус Ера толкова сигурен и успешен?
На първо място, мощното действие на Солатенол, благодарение на което имаме върхов контрол на септориози и ръжди. 
Друго основно предимство е изключително добрата мобилност на активното вещество и способността на Солатенол да се придвижва и трансламинарно, благодарение на което защитава листа от двете страни. И не на последно място - дълго последействие. Повече от 45 дни пълна защита на житните посеви от всички икономически важни фитопатогени.
 
Фитопатогените са едната част на проблемите в зърнопроизводството. Няма как да не отчетем и други фактори, които оказват влияние върху културните растения. Това са промените в климата, които трудно биха могли да бъдат контролирани. Как земеделците да бъдат гъвкави и да направят така, че ефектът от промените в климата да бъде смекчен. Има ли решения? 
В световен план щетите по културните растения, причинени от абиотичен стрес, вече надвишават тези, причинени от вредителите. Най-честите повреди са причинени от високи и ниски температури, засушаване, градушки. Загубите могат да достигнат до 50%, в някои случаи дори повече. Тук идват на помощ продукти, наречени биостимуланти, които се прилагат за по-лесно преодоляване на стресовите условия. Благодарение на тези продукти, културните растения преминават периодите със средни и високи нива на стрес, съхранявайки потенциала си за добив. Куантис е решението от Синджента в тези случаи. 
 
Какво представлява Куантис?
Куантис е от онези продукти, които не се прилагат на всяка цена. Резултатите от приложението на такъв тип продукт се виждат, когато растенията са подложени на стрес от абиотични фактори, които могат значително да редуцират потенциала за добив. Така, например, при клиенти от област Добрич, които приложиха Куантис миналата година, разликата в добива с нетретирания блок варираше от 70 до 100 кг в полза на Куантис. 
 
Какво съдържа Куантис? 
Куантис е продукт от естествен произход, страничен продукт на ферментация на захарна тръстика и меласа, обогатен с хранителни вещества. Куантис съдържа основно Общ азот, Органичен азот, Калиев оксид, Калций и аминокиселини. 
Може да се прилага при житни, рапица, царевица и слънчоглед еднократно или двукратно в доза от 200-300 мл/дка. 
За по-добро представяне, качество и добив заложете на Куантис! 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.