1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сушата поставя на изпитание устойчивостта на испанските маслинови горички

Сушата поставя на изпитание устойчивостта на испанските маслинови горички

Изключително горещото и сухо лято, което намали водното ниво в резервоарите и предизвика горски пожари, сега заплашва най-важната сред основните селскостопански култури в Испания: маслините, които правят европейската страна водещ световен производител и износител на зехтин, съобщава Асошиейтед прес.

Експерти от индустрията и представители на властите прогнозират, че есенната реколта от маслини в Испания ще бъде почти наполовина по-малка от миналогодишната, ставайки поредната жертва на климатичните промени.

"Аз съм на 57 години и никога не съм виждал година като тази. Намерението ми е да издържа толкова дълго, колкото мога, но когато разходите се покачат над това, което изкарвам от производството, всички ще останем без работа", споделя фермерът Хуан Антонио Делгадо, докато минава покрай редиците си с маслинови дървета в югоизточния град Кесада.

Високите температури през май унищожиха много от цветовете на маслиновите дървета в испанските овощни градини. Тези, които оцеляха, дадоха плодове, които обаче бяха малки и сухи поради липса на достатъчно вода. Малко по-малко влага всъщност може да даде по-добър зехтин, но сега сушата се оказва твърде тежка.

Тази година е третата най-суха в Испания откакто започва воденето на регистрите през 1964 година. Средиземноморската страна преживя и най-горещото лято в историята си.

350 000 производители на маслини в Испания обикновено прибират реколтата си в началото на октомври, преди пълното им узряване, за да произведат зехтин. Но тъй като маслините му все още са били твърде дребни за бране, Делгадо е оставил повечето от плодовете на дърветата, надявайки се на дъжд. Засега няма късмет.

Ако желаният дъжд не дойде скоро, страната ще произведе почти наполовина по-малко маслини, отколкото миналата година, според испанския министър на земеделието.

"Нашата прогноза за реколтата през този сезон  е изключително ниска“, каза министърът на земеделието Луис Планас пред Асошиейтед прес. Министерството прогнозира, че няма да бъдат набрани дори 800 000 тона в сравнение с 1,47-те милиона тона през 2021 г.

Маслиновите дървета покриват 2,7 милиона хектара от Испания, а цели 37 процента от тях се намират в провинция Хаен, която е известна със своето "море от маслини" и където са фермите на Делгадо.

Средно Испания отглежда над три пъти повече маслини от Италия и Гърция, които тази година също имат по-малки добиви.

Производството на зехтин в Европейския съюз като цяло се очаква да спадне драстично в сравнение с миналата година, според Комитета на професионалните селскостопански организации и Генералната конфедерация на земеделските кооперации.

Двете европейски земеделски организации, известни с абревиатурите съответно COPA и COGECA, предупредиха през септември, че добивът може да спадне с 35 процента поради сушата и високите температури. Те определиха ситуацията в Испания като "особено тревожна".

По-малката реколта повишава цените, посочва италианският производител на зехтин Филипо Берио. Според компанията му цената на европейските маслини за необработено  маслиново масло е скочила от 500 евро на тон до 4985 евро на тон.

Сушата засяга испанските маслини и по други начини. Консултантът по земеделски методи Антонио Бернал става свидетел на завръщането на отдавна забравени болести по време на посещенията си в Кесада. Той вярва, че по-меките зими помагат на гъбичките да се размножават.

Бернал се опасява също така, че най-разпространеният сорт маслини, отглеждан в Хаен, няма да може да се адаптира към толкова бързо променящия се климат.

"Решението е да спрем изменението на климата: маслиновите горички не могат да се адаптират с нужните темпове, за да поемат такава бърза промяна", смята той.

Освен че маслиновото клонче е универсалният символ на мира, маслината е символ на Средиземноморието. Твърди се, че Платон е споделял своята мъдрост под маслиново дърво, а широко разпространеното отглеждане на маслини в Испания датира от времето на римляните.

И все пак, дори маслините имат граници. В наши дни те са символ на предизвикателствата, пред които са изправени общностите в един по-горещ и сух свят.

Вирджиния Ернандес е експерт по маслините от Института по природни ресурси и агробиология в Севиля, Испания. Тя проучва как могат да бъдат адаптирани напоителните практики към сухите условия, по-специално точката, в която "неоптималните" количества вода могат да се използват за насърчаване на устойчивостта.

При по-малко дъжд е вероятно пестеливото използване на вода да се превърне в норма, разсъждава Ернандес. Тя смята, че по-интелигентното използване на високотехнологични системи за напояване, съчетано с по-устойчиви на суша сортове дървета, може да спаси индустрията при затоплянето на планетата.

Според експерти по климата Средиземноморието се очаква да бъде един от най-бързо затоплящите се региони в света през следващите години. Номерът е да се убедят фермерите, че намаляването на продукцията им днес може да спаси поминъка им утре - вид адаптивност, в която маслините са особено добри, казва Ернандес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.