1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Световното производство на растителни масла гони нов рекорд

Световното производство на растителни масла гони нов рекорд

Палмовото масло остава водещо при производство и потребление

И през новата стопанска година световното производство на растителни масла ще отчете ръст и най-вероятно ще достигне нов рекорд. Това показват най-новите прогнози на американското земеделско министерство.
 
Според експертите във Вашингтон увеличение ще има както при рапичното и соевото, така и при палмовото и слънчогледовото масло. През сезон 2022/23 световното производство ще достигне 219,8 милиона тона, смятат от министерството. Количеството е с 8,3 милиона тона по-голямо от предходната стопанска година и ще покрие изцяло потреблението, което се изчислява на 213,6 милиона тона.
 
Палмовото масло остава водещо при производство и потребление. Добивът ще достигне 79,2 милиона тона, т.е. с над 3 милиона тона повече, отколкото през изтеклия сезон. Така този продукт ще има дял от 36% от общото производство, а с 46,5 милиона тона Индонезия за пореден път ще бъде най-големият производител, следвана от Малайзия с близо 20 и Тайланд с около 3,3 милиона тона.
Количеството соево масло ще се увеличи с 4 % до 62 милиона тона, което е нов рекорд. Със 17,2 милиона тона Китай отново ще е на първо място, на втората позиция са Съединените щати с почти 12 милиона тона. При рапичното масло се очаква ръст от 8,5 на сто до 31,5 милиона тона. От слънчогледовото масло се очакват 20 милиона тона в световен мащаб, или с 1 % повече.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.