1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Тютюнопроизводителите получават 71 млн. лв. по Националната преходна помощ за кампания 2023 г.

Тютюнопроизводителите получават 71 млн. лв. по Националната преходна помощ за кампания 2023 г.

Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в МЗХ

Тютюнонопроизводителите ще получат 71 млн. лв. по Националната преходна помощ за кампания 2023 г. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в МЗХ. В него участие взеха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев. Министър Вътев поздрави тютюнопроизводителите за това, че са единни при вземането на важните решения за сектора.

На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг. ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг. За Каба Кулак и Бърлей определената ставка е 4.00 лв./кг., а за сортова група Виржиния е 3.00 лв./кг. 8 295 са кандидатите по схемата за 2023 г., а количеството произведен тютюн е 17 049 140 кг.  

От своя страна представителите на бранша благодариха на министър Вътев и екипа му за проведените работни срещи и постигнатото споразумение относно определените ставки за подпомагане. Те обявиха, че ще настояват Преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.