1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Три тенденции в българското зеленчукопроизводство за 2021 година

Три тенденции в българското зеленчукопроизводство за 2021 година

За поредна година българското зеленчукопроизводство се изправи пред редица предизвикателства, породени както от настъпващите вируси по реколтата, така и от динамиката в икономическата среда. Вирусните заболявания са все по-разпространени и се превръщат в значителен проблем за оранжерийното отглеждане на зеленчуци, вследствие на което, търсенето на хибридни сортове с разнообразие от устойчивости, се увеличава. От друга страна, растящите цени на електроенергията и горивата също притискат производителите да търсят икономически ефективни решения, които отговарят на високите потребителски очаквания, за стопанствата си. Как се справи секторът през 2021 г. и кои фактори задават тенденциите за 2022 г.? 

Сред най-интензивно разпространените вирусни заболявания при доматите е бронзовостта  (TSWV). Макар премахването на заразените растения, веднага след откриването на заболяването, да предотвратява разпространението, този метод за отстраняване води до сериозни загуби. Като алтернатива на борбата с вируса, за следващия сезон производителите могат да изберат нови сортове домати с висока устойчивост на бронзовост, какъвто е розовият домат Малдуо.   

Друга потенциална опасност, за която земеделците трябва да знаят, е вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV). Той принадлежи към тобамовирусите и причинява симптоми като мозайка върху листата и стесняване, некроза на педикулата, чашките или дръжките и жълти петна по плодовете. Предава се контактно и се отличава с висока устойчивост, тъй като запазва своята способност да заразява по няколко месеца дори в инертна среда. Вирусът на кафявото набраздяване създава риск за унищожение на до 100% от реколтата от домати, в зависимост от мястото на отглеждане – най-сериозна е опасността в оранжериите, където плътността е голяма. Той вече е добре познат по света. Разпространението му в Гърция е значително и, поради големия внос на зеленчуци от там, догодина се очаква да се разпространи по-масово и у нас. В Израел и Гърция, където е най-широко разпространен, Синджента вече предлага първия устойчив на кафяво набраздяване хибриден домат.

domat

Традиционната за българската трапеза краставица също страда от вирусни нападения. През последните няколко години разпространението на зелената краставична мозайка у нас трайно се увеличава. Болестта е изключително опасна, тъй като от момента на заразяването до появата на първите симптоми минават от 2 до 6 седмици. Заразата се предава бързо и лесно, поради което веднъж появил се, вирусът е много труден за отстраняване. Препоръката към производителите, при установяване на наличието му, е да прекратят засаждането на растения от семейство тиквови за три години. Превенцията на разпространението е възможна, благодарение на хибридния сорт краставици Бомбър от Синджента. Бомбър има широк набор от устойчивости, включително и към зелена краставична мозайка. Сортът расте добре дори на заразени площи и спомага за постепенното изолиране на вируса. 

krastavica

В края на летния сезон през 2021 г. се отчете нарастване на родното потребление на безсеменни дини. Устойчивият ръст се дължи на няколко основни фактора. Количествата безсеменни дини, произвеждани в България, се увеличават. В стопанството на Пламен Янчев например започват през 2014 г. с 20 дка от иновативната култура, a през 2021 г. те вече достигат 180 дка. Цялата му продукция от сорт Ред Джаспър се реализира в България. Компанията за производство и дистрибуция на Цветан Хубенов също произвежда все по-големи количества безсеменни дини за родния пазар. До 2020 г. 80% от продукцията им е отпътувала за Централна Европа, но тази година над 30% от произведените  дини Морена остават за местния пазар. Растящата популярност на новите сортове показва, че на пазара е достигнат добър баланс между подобрените вкусови качества на дините, удобството, което носят, и цените, на които се предлагат. В активния сезон потребителите вече могат да намерят български безсеменни дини в повечето големи търговски вериги. Благодарение на трайно нарастващото потребление, прогнозите за 2022 г. са за още повече площи при ветераните в отглеждането на хибридни дини. Част от производителите на традиционни сортове също ще разширят асортимента си с безсеменни дини през следващия сезон. 

Скокът в цените на електроенергията и горивата е сред най-големите предизвикателства за производствения сектор. Планираното допълнително повишение през 2022 г. ще доведе до още по-значителни трудности най-вече за оранжерийното производство, където разходите за енергия традиционно са големи. Тези икономически фактори, в съчетание с липсата на работна ръка, ще продължат да формират висока себестойност на продукцията.

Засегнат от тези фактори е българският оранжериен домат. В търсене на по-ефективни решения, които да удовлетворяват високите изисквания на търговците и потребителите, през 2021 г. повече земеделци заложиха на нови варианти розови безколови домати. Тяхното производство изисква по-малко ръчен труд, тъй като две влизания на полето – за разсаждане и бране – са достатъчни. За разлика от традиционните сортове безколови домати, при хибридите са компенсирани недостатъците на полското отглеждане. Сортовете Хепинет и Пинк а лишъс имат отличен търговски вид. Земеделците, които вече имат опит с тях, отбелязват, че търговците не ги различават от оранжерийните. Освен с външен вид и вкус, те впечатляват и с устойчивостта си на по-сурови климатични условия, включително силни валежи и горещини, както и с издръжливост на транспортиране. Оптималният баланс между удобство на производството и високо качество на целогодишно популярните у нас розови домати ще доведе до увеличение в отглеждането на безколови розови домати и през следващата година. 

Всички производители, без значение от размера на стопанството си, срещат предизвикателства, вследствие на измененията на околната среда и нестабилната икономическа обстановка. Въпреки това им се налага да отговарят и на постоянно растящите изисквания на пазара. В отговор на техните стремежи да предлагат зеленчуци с отлично качество и вкус, Синджента предлага решения за по-ефективно и природосъобразно земеделие. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.