1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Трихограмата - част от природното регулиране на неприятелите по земеделските култури

Трихограмата - част от природното регулиране на неприятелите по земеделските култури

KWS България и Органик Инвест Био Защита работят в посока по-добра рентабилност на зърнопроизводството

„Третирането с трихограма на посевите е класически метод, известен преди повече от 100 г., вкл. и в България. До 1989 г. у нас масово се е прилагал за борба с царевичен стъблен пробивач, видове нощенки, ливадна пеперуда, плодови червеи, гроздови молци. Иновативното днес е прилагането на трихограмата с дронове и комбиниране със средства за контрол, които преди не сме познавали. За по-младите земеделци методът е нов, тъй като повече от 30 години той не е използван. Сега с новите политики на ЕС се налага да се обърнем към добре работещите биоагенти“, сподели ентомологът проф. д-р Вили Харизанова.
vilviharizanova

„Страната ни е била на едно от челните места по производство и използване на трихограма – на трето място в Европа и на осмо място в света“, подчерта специалистът Людмил Стоянов, който е търговски директор на Органик Инвест Био Защита. Той допълни, че българските земеделци са много иновативни и имат желание да използват биоагенти като алтернатива на химическите ПРЗ, още повече, че с отпадане на редица активни вещества от пазара ще се търсят алтернативи.
ludmilstoianov

„Зеленият пакт е инициатива на ЕС, а стратегията „От фермата до трапезата“ предполага по-голяма устойчивост не европейското земеделие. Една голяма част от колегите, включително и тези от фермерските организации приемат едва ли не тази стратегия като наказание за бизнеса, а всъщност това е един по-устойчив подход, за да има бъдеще не само за следващото поколение, а и за много след нас. Не мога да кажа, че съм убеден привърженик на тази стратегия, но пък е ясно, че нещо трябва да се направи. А Европа няма да отстъпи от тези амбиции“, подчерта Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България и управител на една от големите селекционни компании KWS България. Той заяви, че наскоро по време на конгреса на Европейската асоциация за семена, на който са присъствали представители на ЕК, било заявено, че компенсаторни плащания ще мотивират земеделците да ползват по-малки количества пестициди, обясни Петко Василев. Тези плащания ще са в посока използване на по-устойчиви решения, разясни той. Вярвам в биологичните решения и когато няма друга алтернатива, те са изключително добри, добави специалистът.

 

petkovasilev

Възможно ли е ливадната пеперуда да се завърне с пълна сила през следващото лято? Отговорът е недвусмислен. Очаква се следващата година, вероятно и по-следващата да има много висока плътност на неприятеля, отговори проф. д-р Харизанова. По думите й химичният метод дава бърз ефект - убива неприятеля, но и всички негови естествени врагове и оттам производителят е зависим от следващо третиране с химически продукти. Чрез химията вече не може да се разчита на регулиращата роля на полезните насекоми.

Преди година, когато бяхме изправени пред огромен проблем - нашествието на ливадна пеперуда в различни части на страната, решихме да вземем мерки. Започнахме с новото старо решение - трихограмата, посочи още управителят на KWS България.

Факторите за все по-безпощадното нашествие на неприятели в царевицата и слънчогледа са: късите сеитбообороти, отсъствие на дълбока оран, невъзможността за палене на стърнища, глобалното изменение на климата, припомни Людмил Стоянов. Той разказа, че през изминалото лято заради царевичен стъблен пробивач фермер оставил около 60 хил. тона царевица на полето. Стъблата били прегризани, а след силен вятър растенията се изравнили със земята. Памуковата нощенка също е много опасен неприятел.

Кога да очакваме неприятелите? За различните райони е различно, затова препоръката е да бъдат поставени феромонови капани, за да се види кога започва летежът. Трихограмата, като биоагент, трябва да бъде прилагана в началото на летежа, кратко време след това започва яйцеснасянето. Има и прогнозни модели, системи за оповестяване, а чрез смарт платформите се генерират и съобщения на телефона кога се очаква летеж. Той може да бъде в края на април или в средата на май, в зависимост от температурата. Миналото лято вгризвания бяха установени през втората половина на май, а обичайното е в средата на юни. По препоръка на Людмил Стоянов феромоновите уловки трябва да се поставят в началото на май.

А що се касае до ливадната пеперуда, в края на декември - началото на февруари запасите на неприятеля в почвата ще бъдат проверени чрез разкопаване на площи. Същото ще бъде направено и напролет.

Тази година семената на KWS ще бъдат продавани в бонус пакет с трихограма от Органик Инвест Био Защита. Партньорството между двете компании дава едно много добро решение, което си заслужава да бъде опитано.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.