1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Трихограмата – най-големият враг на царевичния стъблен пробивач и памуковата нощенка

Трихограмата – най-големият враг на царевичния стъблен пробивач и памуковата нощенка

Все повече фермери предпочитат биологично ефективния метод за контрол на неприятелите

Максгроу Агро и Органик Инвест Био Защита, съвместно с Пловдивския съюз на зърнопроизводителите, организираха семинар на тема: „Трихограмата се завръща по родните полета“. Организаторите разясниха, че сега е моментът за сключване на договори за третиране на царевичните и слънчогледови площи с ентомофаги. Според специалистите в борбата с царевичния стъблен пробивач и видовете пеперуди много важен момент е периодът на летежа им. За целта е необходимо предварително да бъдат заложи феромонови и светлинни капани по полетата, на които предстои да бъде колонизирана трихограма.

Специални гости на събитието, което се проведе в с. Стряма, бяха две величия в родната и световна наука-ентомологът проф. д-р Вили Харизанова и микробиологът проф. акад. Валентин Дрозда.

На форума, освен метода за борба със стъбления царевичен пробивач и видовете пеперуди, бяха представени микробиалните торове на Глобал Агро Солюшън, на които Максгроу Агро е ексклузивен представител за България и близките региони - Гърция, Румъния, Сърбия.

„Българските земеделци са много иновативни, приемат новостите и не се боят да ги прилагат, още повече като се има предвид, че страната ни в миналото е била на едно от първите места по производство на полезни ентомофаги и микробиални продукти. Днес, когато говорим за Зелена сделка, по-малко използване на пестициди, за интегрирана растителна защита, за по-чиста храна, за алтернативни методи на химическата борба, темата стават все по-актуална. Мисленето на хората, които стопанисват обработваема земя, се променя. Всички те са убедени в това да запазят природата чиста и да опазват микроорганизмите, които работят в почвата за повишаване на плодородието й“, подчерта Людмил Стоянов, директор маркетинг и продажби в Органик Инвест Био Защита и управител на Максгроу Агро.

От фирмата обещаха извършването на много демонстрационни опити, на които да бъдат отчетени и резултатите. В момента крупни земеделци вече правят своите заявки за трихограма и микробиални торове. С повече от 40% са се увеличили заявките в сравнение с договорените през миналата година площи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.