1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Цените на най-високо ниво за последните 10 години

Цените на най-високо ниво за последните 10 години

Успоредно с пшеницата поскъпва и ечемикът

През ноември цените на основните аграрни продукти са се покачили за четвърти пореден месец, показва индексът, изготвен от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Със 134 пункта той достигна най-високото си ниво от юни 2011-та насам.
 
Увеличението спрямо октомври е с процент, а спрямо ноември 2020 година – с 27 на сто. Основната причина за покачването на индекса са по-високите цени за млечните продукти и при зърното.
 
При млечните продукти индексът е с 3% по-висок в сравнение с октомври, най-вече заради международните цени на маслото и сухото мляко, които се възползват от силното търсене при същевременно ограничено предлагане и малки складови наличности.
При зърното индексът е с 3% нагоре, като според експертите от ФАО това се дължи на засиленото търсене на пшеница, съпоставено с по-малко предлагане. Успоредно с пшеницата поскъпва и ечемикът, докато при царевицата ценовият скок е по-малък.
 
С процент и половина по-висок е индексът на захарта. Така загубите от октомври почти са компенсирани, а за двигател на поскъпването се сочат по-високите цени на етанола. Освен това се очаква в Бразилия производството на етанол да бъде увеличено за сметка на захарта.
 
Спад на месечна база има при растителните масла. По-евтини са соевото и рапичното масло, докато при палмовото почти няма промяна.
По-голямо е понижението при месото, чийто индекс е с близо 1% под този от октомври. От ФАО посочват, че на по-ниски цени се продава свинското месо, след като Китай намали вноса от чужбина, което се отрази най-вече на европейските износители. В същото време цените на говеждото и птичето месо остават стабилни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.