1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Цените на рапицата чупят рекорди

Цените на рапицата чупят рекорди

Сега новата реколта се търгува за 420 евро

Необичайно развитие на борсовите цени на рапицата се наблюдават през последните дни. В Париж котировките се изкачиха до най-високото си ниво за последните 8 години, достигайки повече от 460 евро за тон.
 
Основните причини за поскъпването са изключително високите цени за соята, както и празните складове в Европейския съюз и Канада, която е най-големият износител на маслодайната култура в света. 
За последен път един тон европейска рапица е струвал над 460 евро през март 2013 година. Сега новата реколта се търгува за 420 евро, а в Канада цената е около 480 евро, което е 13-годишен рекорд. Световните запаси намаляват драстично, сочат данните на американското земеделско министерство, а предстоящата реколта ще бъде най-малката от 2015 година насам.
 
Развитието на цените зависи и от международното търсене, което в началото на миналата есен беше толкова голямо, че накара много стопани рано-рано да продадат по-голямата част от своята реколта. Основният клиент е Китай, който през декември изкупи милион и 200 хиляди тона канадска рапица. Така в северноамериканската страна до края на сезона ще останат на склад малко над 1 милион тона, след 3 и половина през миналата година. 
 
За Европейския съюз тазгодишната реколта се оценява на 18 милиона тона, което е сравнително малко в сравнение с предишни години. Производството беше затруднено от закъснялата сеитба, особено във Франция и Румъния. Затова експертите очакват Съюзът да внесе около 6 милиона тона, колкото и през миналия сезон. Не се предвижда спад на цените, тъй като международното търсене остава голямо и при доставките от чужбина Европа ще се изправи срещу конкуренти като Мексико, Китай и Япония. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.