Цените на рапицата чупят рекорди

Сега новата реколта се търгува за 420 евро

Необичайно развитие на борсовите цени на рапицата се наблюдават през последните дни. В Париж котировките се изкачиха до най-високото си ниво за последните 8 години, достигайки повече от 460 евро за тон.
 
Основните причини за поскъпването са изключително високите цени за соята, както и празните складове в Европейския съюз и Канада, която е най-големият износител на маслодайната култура в света. 
За последен път един тон европейска рапица е струвал над 460 евро през март 2013 година. Сега новата реколта се търгува за 420 евро, а в Канада цената е около 480 евро, което е 13-годишен рекорд. Световните запаси намаляват драстично, сочат данните на американското земеделско министерство, а предстоящата реколта ще бъде най-малката от 2015 година насам.
 
Развитието на цените зависи и от международното търсене, което в началото на миналата есен беше толкова голямо, че накара много стопани рано-рано да продадат по-голямата част от своята реколта. Основният клиент е Китай, който през декември изкупи милион и 200 хиляди тона канадска рапица. Така в северноамериканската страна до края на сезона ще останат на склад малко над 1 милион тона, след 3 и половина през миналата година. 
 
За Европейския съюз тазгодишната реколта се оценява на 18 милиона тона, което е сравнително малко в сравнение с предишни години. Производството беше затруднено от закъснялата сеитба, особено във Франция и Румъния. Затова експертите очакват Съюзът да внесе около 6 милиона тона, колкото и през миналия сезон. Не се предвижда спад на цените, тъй като международното търсене остава голямо и при доставките от чужбина Европа ще се изправи срещу конкуренти като Мексико, Китай и Япония. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.