1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Цветан Филев: Очакваме по-слаба реколта, но с безпрецедентно високо качество

Цветан Филев: Очакваме по-слаба реколта, но с безпрецедентно високо качество

Схемата „Преходна национална помощ за тютюн“ ще се запази до 2027 г.

По-слаба реколта, но за сметка на това с безпрецедентно високо качество очакват българските тютюнопроизводители. Да съхраняват правилно тютюна и да внимават как и на кого продават, призова Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010.

„Не обеца на ухото, а катинар на носа имаме вече по отношение на изкупната кампания на тютюна. Пак припомням – още през месец март трябва да се внимава с кого се сключва договор и при какви условия, по време на кампанията – да се следи как се окачествява суровият тютюн и ако не се изплати суровината в рамките на 30 дни, какъвто срок е предвиден в Закона за тютюна – всеки може да си потърси правата по съдебен път“, подчерта Цветан Филев.

Годишният дял към държавната хазна на сектор „Тютюн и тютюневи изделия“ е в размер на 2,5 млрд. лева, припомня председателят на НАТ-2010.

Предстои работа по отношение на референтната рамка за следващия програмен период. В Националния стратегически план на България са записани три възможни години – 2016, 2017 и 2018, като идеята е да бъдат обхванати повече тютюнопроизводители и те да имат избор коя от трите години да посочат като референтна. От Брюксел обаче искат повече яснота по този въпрос.

Вече 13-та поредна година сектор „Тютюн“ получава подкрепа по схемата „Преходна национална помощ за тютюн“. Този финансов инструмент ще се запази и през следващия програмен период – до 2027 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.