1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Украйна планира реформи в агросектора, за да влезе в ЕС

Украйна планира реформи в агросектора, за да влезе в ЕС

Възможността да се присъедини към Европейския съюз засилва натиска върху Украйна

За да се подготви за членство в Европейския съюз, Украйна трябва изцяло да реформира своето селско стопанство. По думите на Микола Мелник от земеделското министерство в Киев, който участва в дискусия по време на изложението за аграрна техника в Хановер, страната му ще използва възстановяването след войната, за да направи сектора по-устойчив.
 
Възможността да се присъедини към Европейския съюз засилва натиска върху Украйна. Само в сектор земеделие трябва да се имплементират 12 хиляди европейски законови разпоредби, поясни Мелник и призна, че Киев има да преодолее огромни препятствия.
По време на дискусията Германия обеща да окаже съществена помощ при подготовката за членство, особено в областта на селското стопанство и храните. От федералното министерство посочиха, че Украйна може да черпи от опита на Федералната република, която и сега се стреми да разкрие нови транспортни маршрути за украинския износ и да помага за разчистването на нивите от мини.
 
Мелник припомни, че преди войната Украйна е имала амбициозната цел да увеличи производството на зърно, особено на пшеница, от 86 милиона тона през 2021 година до 100 милиона тона. След руската инвазия обаче площите с пшеница са се свили с една четвърт, а общата зърнена реколта е намаляла с една трета. 
 
В момента най-големият проблем за украинското земеделие не е производството, а износът, изтъкна представителят на аграрното ведомство. Заради трудностите при експорта фермерите в страната са започнали да сеят повече соя и слънчоглед, вместо предвидената най-вече за износ пшеница. Като цяло през последните две години секторът е на загуба, което затруднява стопанствата да заделят пари за необходимите реформи. Ето защо Киев се надява да получи не само експертна, но и финансова помощ от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.