1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. В Германия нарушават правата на сезонните работници

В Германия нарушават правата на сезонните работници

През тази година в Германия са работили най-вече румънци и поляци

Сезонните работници в германското селско стопанство често стават жертва на нарушения на техните трудови и социални права, показва доклад, изготвен от синдикатите. Затова настояват за по-строго прилагане на правилата за социалното измерение на европейската аграрна политика.
 
Един от основните проблеми е, че заради краткия си престой в Германия сезонните работници не са длъжни да имат социална и здравна осигуровка. Това означава, че при заболяване всеки сам си плаща лечението, а изработените часове не се зачитат за трудов стаж и не влизат в изчисленията за пенсия. Освен това на много места работодателите не изплащат пълните надници, като задържат част от тях под формата на наем за квартира. В същото време предоставените квартири не винаги отговарят на изискванията.
 
През тази година в Германия са работили най-вече румънци и поляци. Към тях се добавят хора от Хърватия, Украйна, България и Грузия. Въпреки ограниченията, въведени във връзка с коронакризата, броят на сезонните работници остава на същото ниво като през 2019. През пролетта на 2020-та Федералната република забрани на фермерите да наемат работна ръка от чужбина, но скоро след това отмени забраната при определени условия, за да се избегне криза в селското стопанство.
В тази връзка докладът установява редица нарушения на предпазните мерки, довели до разпространение на вируса в някои случаи, при които пострадаха и българи. Според експертите причината за тези нарушения е, че правилата не са достатъчно строги. Освен това спазването им не се контролира от държавата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.