1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. В Германия разработват многогодишен ечемик

В Германия разработват многогодишен ечемик

Използват се два метода на селекция

2 милиона евро по линия на Европейския съвет за научни изследвания ще получат учени от университета в Дюселдорф. Те работят по създаването на многогодишни зърнени култури. 
 
Целта на екипа около проф. Мария фон Корф Шмизинг е да разкрие връзките между продължителността на живот на ечемиченото растение и добивите, както и да създаде конкретни генетични инструменти, чрез които да селектира многогодишен ечемик и други зърнени култури.
 
Вече има такива разработки, като селекцията се извършва чрез кръстоска между едногодишни растения и техните диви роднини, които са многогодишни. Друг метод е одомашняването на многогодишни диви растения. И двата метода отнемат много време и са свързани с високи разходи, тъй като получените кръстоски не дават големи добиви пояснява проф. Шмизинг. Затова най-голямото предизвикателство пред учените се състои в това, да създадат сорт, който има дълъг живот и в същото време дава добри добиви.
 
Ето защо екипът от Дюселдорф тръгва по нов път. Той разглежда гените на едногодишния ечемик и ги сравнява с тези на дивите му едногодишни и многогодишни роднини, за да установи разликите в развитието на растенията. На следващ етап учените ще се опитат да кръстосат двата вида, за да получат многогодишен ечемик, годен за масово отглеждане.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.