1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Венцислав Върбанов: За първи път от години няма сделки на зелено

Венцислав Върбанов: За първи път от години няма сделки на зелено

След жътвата общото количество хлебна пшеница у нас ще достигне 10 млн. тона

В момента има 3 млн. тона зърно в страната, след жътвата през юни и юли се очакват още около 7 млн. тона, така общото количество хлебна пшеница у нас ще достигне 10 млн. тона. Това доста ще натовари пазара, коментира Венцислав Върбанов от АЗПБ. 
 
„За първи път от години няма сделки на зелено. Дори и да има някаква сделка, тя е само на документи и реално пари никой не плаща на зелено, докато в предишни години по това време вече се реализираха сделки на зелено и се въртеше немалък финансов ресурс. За съжаление, ние нямаме нито консумацията, нито капацитета за преработка, така че изцяло сме зависими от износа. Преди около една година, когато имаше интерес към българското зърно от големите мултинационални компании, тогава се направиха едни неудачни експерименти - износът беше спиран, беше затормозен и така се получи, че сега виждаме ефекта от тогавашните грешни решения. Ако Европа иска да хвърли прах в очите на хората, че ни подкрепя заради щетите, които понасяме за това, че беше освободен пазарът за украински стоки, ефектът ще е точно в обратна посока. Трябваше да се мисли малко по-отрано. Сега вече проблемите са налице.“ 
 
„Цялата година е изключително трудно. Първо имаше едно колебание на цените на пшеницата и на цялата селскостопанска продукция. На борсите цените се променяха ден след ден, седмица след седмица. Това, за което съжалявам, е, че задържах продукция, защото предишни години тя ни е спасявала от инфлацията. Много от земеделските производители си продадоха продукцията на зелено през пролетта на 2022 година и тази продажба им донесе дивиденти, но задържаха част от зърното за по-късни моменти, когато се появят други разходи. Тези, които продадоха на по-добра цена, пък купиха по-скъпи торове“, каза Красимир Аврамов, член на НАЗ.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.