1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Вирус на кафявото набраздяване – как изглежда, как се предава и как да предпазим доматените насаждения

Вирус на кафявото набраздяване – как изглежда, как се предава и как да предпазим доматените насаждения

Предаването на кафявото набраздяване става механично чрез контакт, както и чрез заразени семена

Вирусът на кафявото набраздяване (ToBRFV) по доматите вече е широко разпространен по света и засяга големи площи, тъй като наличието му се установява трудно, а приспособимостта му към разнообразни климатични условия е висока. През последните няколко години се наблюдава на много места в Гърция, а това създава риск от навлизането му и у нас, поради големия внос на зеленчуци от южната ни съседка. Затова е важно българските зеленчукопроизводители да познават симптомите и опасностите, които може да донесе този патоген. 

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите е един от тобамовирусите. За него е известно, че разгражда широко разпространения ген Tm2-2 в доматите, който по принцип осигурява устойчивост на TMV и ToMV. Името му произлиза от кафявото набраздяване, което се наблюдава върху заразените плодове. Други симптоми, които причинява, са мозайка върху листата и стесняване, некроза на педикулата, чашките или дръжките и жълти петна по плодовете. Вирусът нанася трайни щети, включително деформация на плодовете, неравномерно узряване и лош търговски вид.

Предаването на кафявото набраздяване става механично чрез контакт, както и чрез заразени семена. Установено е, че вирусът се задържа в обвивката на семето и не инфектира зародиша му. Въпреки това се смята, че една заразена семенна обвивка може да доведе до разпространение на заболяването по цялото растение. Трябва да се има предвид, че наличието му създава риск за унищожение на до 100% от реколтата от домати, в зависимост от мястото на отглеждане. Най-сериозна е опасността в оранжериите, където плътността на растенията е голяма. Дори едно инфектирано с кафяво набраздяване растение би могло да предизвика епидемия в оранжерията.

Когато вирусът влезе в растението, се размножава в клетките и се разпространява навсякъде от клетка в клетка или чрез проводящата му тъкан. Може да се пренесе и чрез човешка ръка или чрез допир до контактни дрехи и инструменти. Вариант за предаване на близки разстояния има и от други растения преносители, например плодове, тютюн или декоративни растения. Кафявото набраздяване може да „пропътува“ и дълги разстояния чрез внос на заразени семена или чрез опрашване от насекоми.

ToBRFV

Болни домати с кафяво набраздяване

По отношение на устойчивостта, вирусът на кафявото набраздяване е стабилен на променливи природни условия и със сравнително висока поносимост към горещина, което го прави труден за контролиране. Отличава се с висока устойчивост, тъй като запазва своята способност да заразява по няколко месеца дори в инертна среда.

В повечето случаи е изключително трудно да се локализира наличието му просто чрез наблюдение. Като представител на тобамовирусите, инфекциите при него също са латентни – без видими симптоми в началото. Затова вирусът на кафявото набраздяване се диагностицира с точност само по лабораторен път – чрез PCR тест.

ToBRFV

Рискът от пренасяне на кафяво набраздяване може да бъде намален чрез стриктно спазване на висока хигиена на ръцете, облеклото и инструментите, които са в контакт с растенията. Препоръчва се и използването на семена, които са доказано чисти от вируса след тестване. Честата и детайлна проверка на всяко растение също е важна част от предотвратяването на евентуална епидемия. При забелязване на симптоми, следва да се отстранят всички растения в радиус от 1,5 м от заразеното растение, а съдовете и инструментите, с които са се отглеждали, трябва да преминат стерилизация. В проучване, проведено от Синджента сред българските зеленчукопроизводители  през януари тази година, над половината (59%) от 22-мата участници споделят, че вече са се сблъсквали с проблема.

В отговор на предизвикателствата, които създава вирусът на кафявото набраздяване, Синджента вече предлага нови хибридни видове домати с устойчивост към ToBRFV, които се отглеждат успешно в Израел и Гърция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.