1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Високите цени на азотните торове ще намалят добивите

Високите цени на азотните торове ще намалят добивите

В същото време търсенето остава голямо и в момента няма как да бъде задоволено

Световният недостиг на азотни торове през следващата година ще доведе до лоши реколти и глад в по-бедните държави. За това предупреждават фермерски организации, търговци и производители на торове.
Причина за недостига на торове са високите цени на природния газ, както и нежеланието на търговци и фермери да плащат скъпите препарати. Синьото гориво е с най-голям дял при определянето на крайната цена на торовете и много компании в Европа и Съединените щати намаляват производството. В същото време търсенето остава голямо и в момента няма как да бъде задоволено. Затова анализатори предполагат, че през 2022 година реколтите от пшеница, царевица, рапица и други култури, за които азотните торове се използват най-често, ще бъдат значително по-малки. В резултат цените на храните също ще се покачат.
 
Кризата се изостря и от факта, че Русия смята да ограничи износа на торове поне за половин година, за да предотврати поскъпване на хранителните стоки на вътрешния си пазар. Подобни действия най-вероятно ще предприеме и Китай, който е един от най-големите износители на фосфор и карбамид.
 
Експерти предупреждават, че при това положение много фермери ще се изкушат да използват наличните си количества и да торят извън оптималните периоди. Прекалено раното или закъснялото прилагане на препаратите обаче е свързано с голям риск, тъй като може да доведе до нежелани резултати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.